Над 3500 застрахователни агенти пропуснали да декларират доходи

3514 застрахователни агенти не са декларирали доходи в размер на общо 14.6 млн. лв, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП) в четвъртък.

Това са застрахователите, при които са установени най-големи несъответствия между данните за изплатени хонорари и декларираните от самите агенти доходи пред данъчните. Всички те са получавали комисионни или доходи по граждански договори със застрахователи на българския пазар.

В края на миналата година са проверени документите на 39 застрахователни компании, в които са намерени доказателства за платените суми на общо 65 967 агенти. След проверка на НАП, направена в края на 2009 г., стана ясно, че голяма част от застрахователните агенти не са декларирали доходите си пред НАП.

Инспекторите на приходната агенция са проверили документите на всички застрахователни компании и са намерили доказателства за платените суми. 200 от агентите, които са скрили най-високи суми, са били уведомени за това по телефона от кол центъра на НАП през декември миналата година.

От Агенцията по приходи съобщават още, че в момента на застрахователния пазар в България оперират 37 компании за общо застраховане и животозастраховане. За тях като застрахователни агенти работят общо 66 000 души. В края на 2009 г. приходната агенция е дала възможност на застрахователните агенти да декларират всички свои доходи за последните 5 години. До края на миналата година обаче само 120 застрахователи използваха тази възможност и платиха данъците си с лихвите, като им бяха наложени минимални глоби.

От четвъртък на всички останали застрахователни агенти, които не са спазили данъчните правила, ще бъдат налагани максималните санкции за укриване на доходи – 500 лв. за непопадена първа данъчна декларация и 1000 лв. за всяка следваща. Така санкцията за некоректните застрахователи може да достигне до 4500 лв. Освен това те ще бъдат задължени да платят всички укрити данъци, заедно с лихвите. Ако не последва плащане, сумите ще бъдат събирани принудително, включително с налагане на запор върху заплати, банкови сметки или друго движимо имущество, посочват още от НАП.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?