Над 40 млн. лв. от ОПРР се пренасочват за медицинско оборудване и маски

Над 40 млн. лв. от ОПРР се пренасочват за медицинско оборудване и маски

Над 40 млн. лв. от оперативна програма "Региони в растеж" се пренасочват за закупуване на медицинско оборудване и маски за борба с Covid-19. Решението е взето от Министерския съвет в сряда, съобщи правителствената информационна служба.

Финансирането е осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма. Той ще се пренасочи към приоритетна ос "Регионална здравна инфраструктура".

С 40-те млн. лева ще се купи оборудване за болнични инфекциозни отделения, като инхалатори и респираторни апарати. Част от средствата са за доставка на лекарства, консумативи, тестове, защитно облекло, лични предпазни средства, маски и други продукти и услуги, необходими за укрепване на капацитета на болниците срещу Covid-19.

Подкрепата ще се предостави на Министерство на здравеопазването, което ще определи вида и броя на необходимото оборудване и медицински консумативи. Тона ще стане на базата на текущ анализ на ситуацията, прогнозни данни за разпространение на заразата и планираните мерки от страна на правителството.

Изменението на оперативна програма "Региони в растеж" стана възможно в резултат на промените, предложени от страна на Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?