Над 400 жертви от преминалия циклон в Бангладеш

Най-малко 425 са жертвите на циклона Сидър, който връхлетя крайбрежието на Бангладеш със скорост от 240 км/ч, предаде Асошиейтед прес в петък, цитирана от БТА.

Тропическият циклон удари югозападното крайбрежие на Бангладеш, донесе проливни дъждове и бурно море. Около 650 000 души бяха евакуирани заради опасност от приливни вълни.

Спасителни екипи цял ден се опитват да достигнат до районите, опустошени от силния циклон, който тази сутрин отслабна до тропическа буря и скоростта на вятъра намаля до 60 км в час.

По данни на местните власти циклонът е отнесъл хиляди колиби от кал и бамбук, изкоренил е дървета, съборил е електрически и телефонни стълбове и е унищожил насаждения и рибарници в 15 крайбрежни района.

Досега правителството е съобщило за 242 жертви. Според местна информационна агенция обаче, изпратила свои кореспонденти в засегнатите райони,  жертвите са поне 425. Според агенция Франс прес, която се позовава на местна телевизия, жертвите са над 500.

Много селища, сред които и столицата Дака, са без електричество и телефонни връзки. Властите съобщиха, че полетите от Дака и провинция Читагонг вече са възстановени.

Бурята пощади източното крайбрежие на Индия, където времето остана тихо. Индийската метеорологична служба предвиждаше проливни дъждове и наводнения в щатите Западна Бенгалия и Ориса.

Споделяне

Още от Свят