Над 49 000 работници на Дженерал мотърс в САЩ стачкуват

Над 49 000 работници на Дженерал мотърс в САЩ стачкуват

Над 49 000 служители на американския автомобилостроителен концерн Дженерал мотърс (General Motors), членуващи в синдиката Юнайтед ауто уъркърс (United Auto Workers), започнаха стачка след провала на преговорите с ръководството на компанията, предадоха световните агенции.

Това е първата национална стачка, обявена от синдиката, от 2007 година, посочва Ройтерс.

Синдикалните членове напуснаха работните си места и организираха протестни линии в 33 завода в САЩ, както и в 22 склада за части.

Стачка е последното средство, до което прибягва профсъюзът, като позициите на двете страни остават силно раздалечени по въпроса за нов четиригодишен трудов договор, посочи синдикален представител.

Старият колективен договор изтече в събота вечерта, припомня Асошиейтед прес.

Ръководството на компанията посочи, че е предложило на служителите повишение на заплатите, преференциални условия за здравни услуги и инвестиции от 7 млрд. долара, чрез които да бъдат създадени 5400 нови работни места.

Планира се по-късно днес преговорите да бъдат възобновени.

Стачката може бързо да доведе до спиране на дейностите на Дженерал мотърс в Северна Америка и да засегне американската икономика в по-широк план, отбелязва Ройтерс.

Продължителни протестни действия също така ще причинят затруднения за служителите на Дженерал мотърс, работещи почасово и силно ще намалят възнагражденията им.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?