Над 4900 ученици полагат матура по български език и литература

Над 4900 ученици полагат матура по български език и литература

4906 зрелостници полагат матура по български език и литература в четвъртък. Рано сутринта в присъствието на образователния министър Тодор Танев бе генериран вариантът на изпитната комбинация.

Учениците пишат по 10-та тема, чието съдържание още не е обявено публично. Изпитът, който продължава от 8.00 до 12.00 часа се провежда в 160 училища, а за реда се грижат около 800 квестори. 

Матурата по български език и литература включва 41 задачи: 40 тестови задачи с максимален брой точки 70 и задача за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, с максимален брой точки 30. Общият максимален брой точки е 100.

В петък, също от 8.00 часа, е вторият държавен зрелостен изпит. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 11 септември.

Минитър Танев коментира, че с цел подобряването на сигурността и недопускане на преписване се обмислят различни варианти, които да се въведат през следващата година. Един от тях във всяко училище, в което се провежда зрелостен изпит, да има комисия, в която да участват и родители.

Те ще могат да гледат камерите през цялото време, но ще са с ограничен достъп само до коридорите и няма да могат да влизат в залите, за да не пречат.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?