Над 6 хиляди селища в Европа получават 120 млн. евро за безплатен обществен интернет

Над 6 хиляди селища в Европа получават 120 млн. евро за безплатен обществен интернет

Европейският парламент одобри във вторник отпускането на 120 милиона евро за създаване на зони с безплатен безжичен интернет в над 6 хиляди населени места в целия Европейски съюз. Европейските пари ще бъдат разпределени балансирано на географски принцип сред първите кандидати до изчерпване на паричния ресурс.

Ще се финансират проекти за изграждане на обществено достъпни wi- fi зони в болници, библиотеки, сгради на обществената администрация и др.

За да имат право да участват, обществените органи трябва да покрият разходите за най-малко три години и да предложат на потребителите безплатен, леснодостъпен и безопасен интернет достъп. Финансиране за  подобна мрежа ще се отпуска, само ако тя изключва търговската реклама и събирането на лични данни за търговски цели. Проекти, които дублират подобни чатни или обществени схеми в същия район, няма да могат да получат финансова подкрепа, уточниха от Европраламента.

Друго изискване е достъпът до безплатния интернет да е езика на съответната държава членка, а ако може и на други официални езици на ЕС.

 Докладчикът по темата Карлуш Зориню (С&Д, Португалия) заяви, че "инициативата WIFI4EU представлява една силна политическа визия, която скоро ще се превърне в реалност в целия Европейски съюз". По думите му това ще е гаранция, че всеки европеец, независимо от това къде живее или колко печели, ще може да ползва висококачествена интернет връзка. "Това ще подсили европейското гигабит общество, като го направи по-конкурентноспособно и социално отворено", допълни Зориню

Българският евродепутат Ева Майдел каза, че така се прави стъпка към създаването на единен цифров съюз.

"Това, което ми се иска да вярвам е, че днес правим поредната стъпка към трансформация на Европейския съюз - към дигитална трансформация и от друга страна - трансформация да бъдем още по-близо и още по-полезни за европейските граждани. WIFI4EU е трансформация за Европейския съюз. Отвъд тази перспектива сега е важно всички да работим заедно - евродепутати и местни власти, в посока тази програма да достигне до най-нуждаещите се кътчета на България и Европа. По този начин ще създадем още повече възможности за нови начинания, идеи и знания", каза Майдел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?