Над 700 млн. лв. повече разходи за заплати в бюджет 2018

Дефицитът ще е по-малък от тазгодишния, обяви финансовият министър

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

В проектобюджета за 2018 г. финансовото министерство е заложило над 700 млн. лв. повече разходи за служителите във всички сектор, по-малък то сегашния дефицит и всички политики, които правителствоот на ГЕРб е заложило преди шест месеца в предизборната си кампания. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция в централата на ГЕРБ в неделя, но без да изпада в подробности относно обещаваните повишения на заплатите на учители и полицаи. Детайлите по бюджета щели да бъдат обсъдени през следващата седмица с всеки от министрите, а за одобрение проектобюджетът щял да бъде внесен до края на октомври, каквото е законовото изискване.

По думите на Горанов, държавата, ръководена от втория кабинет и сега от третия кабинет на Борисов, върви добре. То цитира данни, според които през 2016 г. страната ни е била на 4-то място по икономически растеж в Европа.

"Благодарение на стабилността и устойчивостта, които сегашното управление дават, доходите растат с двуцифрени темпове. "Обещали сме на Северна България магистрала "Хемус“ и до пролетта на 2018 година тя ще бъде завършена като проект до разклона Плевен - Ловеч“, декларира финансовият  министър.

"Всичко това безспорно дразни и притеснява нашите опоненти, които трябва да намерят смислени аргументи, с които да се противопоставят на безспорно успешните политики. Те са такива, не защото ние ги оценяваме така, а защото обществото ги оценява през потреблението, което расте и доходите, които растат“, отбеляза Горанов.

По думите му през 2017 г. се очаква българската икономика да произведе "заветните" 100 млрд.лв. брутен вътрешен продукт. Следващата 2018 г. също се очертавало да е добра и затова правителството ще заложи по-малък дефицит.

Горанов припомни вече направеното увеличение на учителските заплати с 15 на сто от септември, което според него вече давало резултат и заяви, че вдигане ще има и през 2018 г., но не посочи с колко и от кога. Дебатът за вдигането на полицейските заплати все още върви, каза Горанов и поиска време да си свършело работата правителството, а и не искал да е говорител на вътрешния министър Валентин Радев.

Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат“, заяви той. „Най-късната дата за внасяне на бюджета в парламента е след около 2 седмици, в края на октомври. До тогава всичко ще е ясно. Имаме много висока степен на готовност, отдавна сме в разговори с министрите“, уточни Владислав Горанов. „През следващата седмица ще разговаряме със всеки министър по това, което предлагаме за бюджета за 2018 година за съответния сектор“, допълни той.

В Пресконференцията участваха и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът Томислав Дончев, който съобщи, че държавните акции по връщане на децата в училищата са довели до влизането обратно в клас на 17 хил. деца. Общо над 200 хил. българчета се водят, че не ходят в час по различни причини. Дончев каза, че в ГЕРБ съзнават, че постиженията им не са достатъчни и трябва да се положат усилия децата също така да бъдат задържани в клас.

"Трябват ни гаранции, че веднъж върнати в клас, те ще получат възможно най-доброто“, коментира Томислав Дончев. „Надяваме се, че ще получим подкрепа от БСП за подобряване на механизма на взаимодействието между институциите точно в сферата на образованието“, допълни Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България