Повечето отпаднали от училище деца не живеят в България

Красимир Вълчев, министър на образованието. Сн. БГНЕС

Повечето отпаднали от училище около 200 000 деца не живеят в България. Над 80% от тях не са открити на адресите си от екипите, които от 1 септември издирват децата в училищна възраст, които не посещават часовете. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в петък във Варна.

Той припомни, че към момента около 12 000 деца са записани в училище. Окончателни данни още няма, тъй като работата на екипите продължава. Очаква се следващата седмица работата им да приключи и да бъдат обявени данните от обиколките на екипите, в които влизат представители на различни институции.

Преди време Вълчев обясни, че обхващането на децата на емигрантите, които периодично се връщат за по-дълъг период от време в България, е едно от предизвикателствата пред образователната система. Причината е, че те масово не знаят добре български и това пречи на образованието им и задържането в часовете. В същото време Вълчев обясни в петък, че има и семейства, които отказват да пуснат децата си на училище. Работата с тях щяла да продължи, за да се направи опит възрастните да бъдат убедени да променят решението си.

Вълчев припомни, че се планира в бюджета за следващата година да бъдат отпуснати допълнителни средства за образование. Повечето ще са обезпечаване на повишените от 1 септември заплати на преподавателите, както и за поемане на разходите за непедагогически персонал заради планираното нарастване на минималната заплата от началото на следващата година. Средства ще бъдат отделени и за подпомагане на малки училища в отдалечени райони. Парите ще са за повишаване на заплатите на работещите в тях. Вдигане на възнагражденията на всички учители през 2018 г. към момента не се планира.

Министърът каза още, че ще бъдат отпуснати допълнително пари за професионалните училища. Средствата ще се разпределят по механизъм, който все още не е разработен. Целта му е да бъдат подпомогнати паралелките, които обучават кадри, недостигащи или липсващи на пазара на труда.

Във Варна Вълчев откри технологичния форум "Innowave 2017 - Business and Startup Conference", който събира за първи път в България световни брандове и фондове за рисков капитал от три континента. На форума министърът обяви, че над 45% от училищата в страната имат безжичен интернет. Той припомни, че за първи път през тази година бяха одобрени и електронни варианти на учебници за ІІ, VІ и VІІІ клас. Според Вълчев обаче не може да се премине изцяло към електронни учебници, тъй като не всички деца имат индивидуални устройства. Освен това и учителите не са достатъчно подготвени за такава стъпка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?