Над хиляда безработни кандидатствали за детегледачи

1065 безработни са подали заявления да станат детегледачки по операцията "Отново на работа". Мярката се финансира от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и е на обща стойност 64 млн. лева. Тя стартира в понеделник и до момента 781 родители са подали документи, че търсят детегледачи , съобщи директорът на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.

Мярката има за цел да се осигури грижа за деца от 1 до 3 години, чиито родители работят. Операцията надгражда националната програма "В подкрепа на майчинството" и се очаква да обхване около 8000 безработни лица до 2012 година.

Сред изискванията към детегледачите са да бъдат физически и психически здрави и да не са осъждани. Предимство ще имат лица, работили в системата на просветата и здравеопазването, както и хора в предпенсионна възраст. За детегледачи могат да кандидатстват и близки роднини на родителите.

Възнаграждението за бавачките ще е 240 лв. на месец.

След две седмици ще се състоят и първите интервюта между родителите и кандидатстващи за детегледачи. Одобрените лица ще бъдат предварително обучени за период до две седмици, включително по детска психология и доболнична помощ.

Заявления за кандидатстване по операцията могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на агенцията.

Същевременно стартира и още една операция по оперативната програма – "Адаптивност". Тя е на стойност 90 млн. лева и предвижда преквалификацията на 42 хиляди души до 2012 година.

Стелиянова съобщи още, че фирмите от машиностроенето, шивашката индустрия, строителството и услугите продължават да подават най-много заявления за масови уволнения. През януари 24 предприятия са обявили, че през следващите месеци ще съкратят 1096 работници. Стелиянова обясни, че заявленията за масови уволнение са три пъти по-малко спрямо същия период на 2009 година.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?