Над половин милион лева струвала манифестацията в подкрепа на Орешарски

Управляващите твърдят, че 450 автобуса са докарали привържениците им в София

Снимка: БГНЕС

Над половин милион лева е струвала манифестацията в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски, организирана от БСП и ДПС на 16 ноември. Това потвърдиха информирани източници от двете партии пред Mediapool.

Грубата сметка показва, че най-големи са били разходите за транспорт. По неофициална информация в София са били докарани общо 450 автобуса.

"Най-високи бяха цените за транспорт от Варна дотук. Един рейс с курс в двете посоки, нает за целия ден, струва около 2000 лева. Останалите автобуси, можем да ги сложим грубо по 1000 лева, като разбира се, от по-близки дестинации като Перник, Кюстендил и т.н. похарчените средства са по-малко", поясниха запознати с финансово - организаиционните дела на "Позитано 20".

Двете влакови композиции, организирани от ДПС с избиратели от района на Бургас и Варна, са стрували около 50 000 лева, по данни на лидера на движението Лютви Местан. Според шефа на БДЖ обаче сумата е била приблизително 70 000 лева. Освен сметката за жп превоза, заявителите на "частния влак" е трябвало да платят на НКЖИ такса от 1.50 лв на километър за изготвяне на трасе до София и обратно.

Ако се тегли чертата, транспортирането на членове и симпатизанти на БСП и ДПС за двучасовото мероприятие в столицата, им е коствало около 400 000 лева.

"Разходите за храна и печатните материали тип постери, знаменца и прочие не ги смятаме като кой знае колко голямо перо, защото общо излязоха не повече от 50 000 лева", твърдят социалистите.

Междувременно "Дневник" съобщи, че БСП е изхарчила над 100 хиляди лева само за медийното отразяване на митинга в събота. От "медийния пакет" най-много е струвало филмирането на митинг-шествието в подкрепа на кабинета "Орешарски", за което е платена фактура от 90 хиляди лева.

Платените репортажи, които бяха излъчени след новинарските емисии, са стрували над 6 хиляди лв. За двата хеликоптера, от които митингът беше сниман, от "Позитано" 20 са платили 8 хил. лв с ДДС.

Друга част от подготовката на левицата за протеста включваше разполагането на десетина видеостени по протежението на бул. "Цариградско шосе", на които техните поддръжници можеха да гледат лидерите си на издигнатата в центъра на Орлов мост сцена. "Стените, озвучаването и сцената са отделно перо, но сметка за него все още не съм виждал", заяви социалист.

В петък лидерът на левицата Сергей Станишев не отрече информацията. В лаконичен коментар той заяви, че няма информация колко са платили местните структури на партията, които са организирали транспорта. По думите му "няколко десетки хиляди лева" е струвала сцената и озвучаването, които за платени от централата на БСП.

В характерния си стил, обаче предсеадтелят на социалистите веднага нападна и протестиращите срещу правителството с въпроса: "А кой плаща автобусите на спонтанно протестиращите против кабинета "Орешарски"?

Митингът-протест на ГЕРБ в Пловдив струвал между 200 000 и 250 000 лева

Разходите на ГЕРБ, които също на 16 ноември организираха митинг-протест в Пловдив, но с искане на оставката на кабинета "Орешарски", са между 200 000 и 250 000 лева. Според източници от партията на митинга са се събрали около 30 000 души и това била истинската бройка.

По данни на МВР на площада в Пловдив са били 15 000 човека, но от ГЕРБ опровергаха това число и казаха, че са събрали над 52 000. Съответно, на манифестацията на БСП и ДПС в София от МВР преброиха 50 000 души, но двете партии казаха, че са били поне 60 000, докато според ГЕРБ управляващите са събрали не повече от 11 000 души.

От партията на Бойко Борисов казват, че с автобуси от различни краища на страната в Пловдив са докарани около 20 000 човека, докато другите 5-6 хиляди били осигурени от местните структури.

Тарифите за наетите от ГЕРБ автобуси са общо взето сходни с тези, платени от управляващите.

"За всички симпатизанти бяхме осигурили сандвичи и вода, защото не можем да ги държим гладни", казаха от партията и уточниха, че отделно е платено за сцената и озвучаването.

И трите партии не платили авторските си права

Сходството в организацията на двата противоположни в политическите си послания митинги продължава и по отношение на авторските права за музиката, използвана да повдига духа на демонстрантите. Нито управляващите БСП и ДПС, нито опозиционната партия ГЕРБ са платили тези права.

Потърсен за коментар, председателят на Управителния съвет на "Музикаутор" Ясен Козев съобщи пред Mediapool, че нито за манифестацията в София, нито за тази в Пловдив са били платени авторски права на композиторите и текстописците на музиката, която е озвучавала партийните прояви.

В дружеството не са постъпвали и декларации за отказ от заплащане, каквато е практиката, ако авторите на дадените песни не желаят възнаграждение за това, че репертоарът им е използван.

Споделяне

Още по темата

Още от България