Над половината руснаци виждат положителна роля на Ленин

Повече от половината руснаци са на мнение, че основателят на СССР Владимир Ленин е изиграл положителна роля в националната история, което е с 11 процентни пункта повече,
отколкото през 2006 г., когато те са били 40 на сто. Това показва социологическо проучване на институт "Левада"-център. Допитването е проведено през март сред 1603-ма души.

За 38 процента от анкетираните Ленин е изиграл по-скоро положителна роля, а за 13 процент - изцяло положителна роля, разкрива анкетата, осъществена в края на март от независимия
институт "Левада"-център с 1603-ма участници в 45 района на Русия.

Двадесет и шест процента от запитаните смятат, че ролята на Ленин е била по-скоро отрицателна или категорично отрицателна, при 36 на сто през 2006 г.

Близо 60 на сто от руснаците на възраст над 55 години ценят Ленин, но популярността му достига почти 40 процента и сред хората под 30 години, отбелязва социологът от "Левада"-център Алексей Левинсон, цитиран от БТА.

Кремъл иска да се опре на символите на съветската стабилност и се стреми да възобнови интереса към Ленин, допълва той.

Балсамираното тяло на бащата на болшевишката революция, чиято 144-та годишнина се отбелязва днес, може все така да се види в мавзолея на Червения площад, където е положени след смъртта на Ленин през 1924 г.

Дебати за погребването му се водят от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Първият президент на постсъветска Русия Борис Елцин не посмя да вземе такова решение, тъй като
комунистическата партия и многобройните ѝ привърженици от различни поколения, тачещи паметта Ленин, бяха реална опозиционна сила в страната.

Владимир Путин - бивш агент на КГБ, който окачестви разпадането на СССР като най-голямата геополитическа катастрофа в историята и съчета символите на царска Русия с тези от съветската епоха, също не е направил това досега.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?