Над сто граждански организации са против участието на деца в "Биг брадър"

Около 130 неправителствените организации са се включили в националната акция "Биг брадър не е за деца". Организаторите на акцията призовават продуцентите и родителите да не включват деца в шоуто, защото това криело рискове за психическо и физическото им здраве.

В най-новото издание на риалити формата ще влязат за разлика от друг път цели семейства, заради което този сезон предаването е озаглавено "Биг брадър фемили". В него могат да участват семейните двойки със сключен граждански брак или такива, живеещи на семейни начала, но с общо дете. Целта на формата е да се покажат в реални условия взаимоотношенията в българските семейства и начина им на живот.

Възможността за участие на деца в шоуто обаче отново разбуни духовете. Неправителствени организации смятат, че шоуто представлява опасност не само за децата в къщата, но и за тези пред телевизионните екрани.

Според Велина Тодорова от Института за правни науки при БАН, включването на деца в подобен телевизионен формат нарушава правата им от Конвенцията на ООН за защита на детето. Тя посочи, че, ако влязат деца в къщата на предаването, ще може да се говори за експлоатация на детския труд, защото основният мотив на техните родители е забогатяване от предаването.

Наградата в тазгодишното издание на формата е 200 000 лева, кола и апартамент.

Експерти смятат, че когато децата биват извадени от естествената им среда, това неминуемо им нанася травма. От друга страна в затвореното пространство на къщата се променят и отношенията между родителите, което отново рефлектира върху децата.

Държавната агенция за закрила на детето вече изпрати писмо до Нова телевизия и продуцентите, с което им напомни да спазват правилата на етичния кодекс на българските медии, които предвиждат специална отговорност по отношение на децата. От агенцията призоваха да се предотвратят манипулативното и комерсиално използване на деца в телевизионното предаване.

Предстоящият сезон на риалити шоуто не е първият, който предизвиква подобна полемика. Обявеното като благотворително трето издание на риалити шоуто "ВИП Брадър" също стана център на скандал. Спорът бе за това трябва ли да се излъчват в ефир деца с увреждания с цел благотворителност и в чии сметки да постъпват набраните средства.

Тогава Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания, който е държавно-обществен орган, заяви, че децата се използват с цел просия, тъй като се търсел ефектът на съжаление.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?