Надвзетите суми за ток в Западна България ще се връщат в новата сметка

Надвзетите с януарските сметки за ток стотинки ще бъдат възстановени на клиентите вЗападна България с фактурите за консумираната електроенергия през февруари. Това съобщиха в понеделник от CEZ Електро, която оперира снабдителните дружества в столицата, София-област и Плевенско.

Разликата, ощетяваща потребители, се появи в резултат на разделянето на цената на тока от януари – за разпределение и за снабдяване. Определените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране две цени без ДДС изискваха закръгляне след третия знак на десетичната запетая в полза на фирмата и при облагането им цената на киловат се повишаваше с 0,004 ст. Така например при сметка за 35 лв. повишението бе 0,11 лв., посочиха от CEZ.

Компенсацията за януарския ток ще бъде посочена в отделен ред на февруарската сметка за електроенергия.

За да няма повече проблеми с изчисляването на консумирания ток, ДКЕВР задължи  компанията да фактурира сметките по цени с ДДС. За да се спазят обаче данъчните закони от СEZ  са поискали да използват цени без ДДС до петия знак след десетичната запетая, при което не се получава закръгляне и стойността след облагане се запазва в рамките на определената от ДКЕВР. Регулаторът е одобрил това предложение и така няма да се промени вида на фактурата, в която вече са включени две цени на тока, както и акциз, който засега е нулев за битовите потребители.

Споделяне

Още от Бизнес