Надзирателите "небрежно носили службата" и заради това бягат затворници

Надзирателите в Софийския затвор "небрежно носили службата" и това е причината двамата затворници да избягат на 30 април, коментира в сряда бившият шеф на затворите ген. Петър Петър Василев пред бТВ. Той допълни, че няма доказателства, че бягството на Николай Николов и гватемалецът Хосе Мартинез е станало със съдействието на надзиратели. Василев допълни, че става дума за небрежност.

 

Преди два дни затворник избяга и от общежитие от открит тип към затвора в Бургас.

 

Бившият шеф на затворите разказа, че в момента местата за лишаване от свобода са притиснати освен от финансов, но и от кадрови дефицит. Затова обслужващата дейност е оставена извън надзора на служителите. Двамата затворници са избягали през отдушници и подземия на парното помещение, в което са работили.


"Законът не забранява на затворниците да работят", каза Василев. Според него обаче работещите затворници трябва да са под постоянен надзор, което да ги държи в напрежение и това да им подсказва, че са постоянно под наблюдение.

Съмненията, че Николов и Мартинез са пуснати да работят неправомерно, остават. Те са били пуснати да работят като парнаджии и са избягали през отдушниците на помещението.

 

Нарушението на правилата се състои в това, че единият е чужденец и срещу него все още тече дело. Това означава, че няма влязла в сила присъда, която да бъде намалена чрез труд.

При другия пък такава дейност на външен обект е забранена, защото е бил в началото на излежаването на 20-годишната си присъда. Николай Николов-Шатката би могъл да работи, но само в рамките на затвора, не и извън него.

 

"Уязвимите места в затворите се водят на списък и те са зони с повишена степен на наблюдение", обясни Петър Василев. Той коментира по принцип, че ако бегълци от затвора не бъдат заловени до 48 часа, те може да престоят навън и до няколко месеца преди да бъдат заловени. Според него е малко вероятно двамата вече да са напуснали страната.

Междувременно от Сливен вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова обясни, че основният проблем на българските затвори е липсата на пари. Тя коментира още, че местата за лишаване от свобода са проблем, който много правителства са оставяли на заден план, а за решаването му трябвало да се направи много повече.

"Много са нещата, които ни липсват и е крайно време да се обърне поглед към тях. Не, защото се е случило нещо кой знае колко интересно - навсякъде в затворите е възможно и се случват такива неща. Може да е атрактивно, но не е нещо, което да го няма никъде по света и ние да го забелязваме за първи път", допълни тя.

По думите ѝ липсата на пари не може да е оправдание, защото в правосъдната система и затворите става дума за работа с хора.

Споделяне

Още от България