Наесен в Молдова се открива Университет на българската общност

Университет на българската общност в Молдова вероятно ще бъде открит тази есен в област Тараклия, където живеят нашите сънародници, съобщи президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция с молдовския си колега Владимир Воронин, който в четвъртък бе на посещение в София.

Идеята за университет в Тараклия беше предвидена в съвместната декларация на президентите Първанов и Воронин, подписана при официалното посещение на българския президент в Молдова през януари миналата година. Все още обаче предстоят разговори между министерствата на образованието на двете страни за уточняване на конкретните параметри и на българската подкрепа, включително и кадрова, за работата на университета.

Проблемът с Приднестровието, който е жизненоважен за Молдова, ще бъде основна точка в дневния ред на председателството на ОССЕ, което тази година се координира от България, е уверил президентът Георги Първанов.

Русия все още отказва да изтегли войските си от сепаратисткия район в Молдова, независимо от поетия през 1999 г. ангажимент да стори това в края на 2003 г. През декември молдовският президент отказа да приеме плана на Москва за уреждане на проблема, който на практика трябваше да легитимира руското военно присъствие там.

"Високо оценяваме факта, че България председателства ОССЕ и се надяваме на нейното съдействие за решаването на Приднестровския проблем", каза Владимир Воронин.

Темата за Приденстровието е била централна и по време на срещата на молдовския президент с външния министър Соломон Паси, който е и ротационен председател на ОССЕ.

Президентът Първанов отбеляза, че вече са предприети стъпки за облекчаване на визовия режим между двете страни. С тях се съкращава времето за издаване на визи, има финансови облекчения за отделни групи в т.ч. за организираните туристи. Работи се по нова формула за решаване на визовия въпрос, която ще бъде сходна с тази, която прилагат спрямо Молдова страните-членки на ЕС. Според президента въпросът трябва да бъде решен в контекста на формирането на новия бюджет на България.

Двамата президенти подчертаха, че са направени важни стъпки за реализацията на постигнати вече договорености между двете страни.

Георги Първанов посочи Споразумението за сътрудничество при транспортирането на ядрени материали и отбеляза ангажирането на президента Воронин и на държавното ръководство на Молдова с решаването на въпроса.

На разговорите днес президентът Първанов е предложил да се организират Дни на българската култура в Молдова и Дни на молдовската култура в България, като идеята е била високо оценена от молдовския му колега.

Още от България