Най-богатите в света са загубили 511 млрд. долара през 2018 г.

Най-богатите в света са загубили 511 млрд. долара през 2018 г.

Най-богатите хора на Земята са загубили 511 млрд. долара тази година, след като спечеленото през първото полугодие беше изтрито от разпродажбите на капиталовите пазари през второто, пише в свой анализ Блумбърг, цитирана от изданието "Инвестор".

Напрежението около световната търговия и притесненията за рецесия в САЩ поведоха пазарите към червена територия в края на годината, оставяйки 500-те души в иднекса на милиардерите на Блумбърг с общо нетно състояние от 4.7 трлн. долара след приключването на борсовата търговия в петък.

Това е едва вторият годишен спад на индекса от старта му през 2012 г. и представлява силен обрат спрямо началото на годината, когато състоянието на най-заможните стигна рекордните 5.6 трлн. долара.

"На по-късен етап тревожността на инвеститорите нарасна“, коментира Кейти Никсън, главен инвестиционен директор в "Нордърн Тръст Уелт Мениджмънт" (Northern Trust Wealth Management). „Не очакваме рецесия, но имаме предвид рисковете пред глобалния растеж“.

Дори Джеф Безос, който записа най-голям ръст на състоянието си през 2018 г., не беше застрахован от волатилността. През септември богатството му достигна 168 млрд. долара, покачвайки се с 69 млрд. долара. По-късно то се понижи с 53 млрд. долара – повече от пазарната стойност на "Делта Еърлайнс" 4 Форд Мотор", което го оставя със 115 млрд. долара в края на годината.

Основателят на "Амазон" все пак имаше по-добра година от Марк Зукърбърг, който записа голяма загуба от януари насам. Състоянието му се сви с 23 млрд. долара, след като Фейсбук се сблъсква с криза след криза. Като цяло 173-те американски милиардери в списъка (най-голямата група), са загубили 5.9% от богатствата си и в крайна сметка разполагат с 1.9 трлн. долара.

Азиатските 128 милиардери в индекса са изтрили 144 млрд. долара от състоянието си през 2018 г. Тримата най-големи губещи в Азия са от Китай, водени от лидера на "Уанда Груп" Уан Дзиенлин, чието богатство е спаднало с 11=1 млрд. долара.

Въпреки проблемите Азия продължава да носи нови членове на клуба на милиардерите. В индекса са попаднали 39 нови членове от региона през тази година, макар че някои от тях са запазили статута си само за кратко.

За Близкия изток годината беше още по-турбулентна. Въпреки много от милиардерите, обвинени в корупция, бяха освободени, съмненията и страхът от методите, използвани от кралството, охладиха саудитската икономика.

Най-богатият човек в кралството принц Алауид, който беше пуснат през март след 83 дни в ареста, загуби 3=4 млрд. долара. Нетното му богатство е спаднало с 60% от пика му през 2014 г.

От основателя на ;модната марка "Зара" Амансио Ортега до бившия италиански премиер Силвио Берлускони – повечето европейски милиардери се сблъскаха със спад на богатството си. Германската фамилия Шефлер, мажоритарен акционер в производителя на автомобилни части "Континентал", загуби част от средствата си заради сложните бизнес условия в Европа и Азия, които засегнаха представянето на компанията.

Мексиканецът Карлос Слим, който е мажоритарен акционер в най-големия мобилен оператор в Латинска Америка, също преживя сериозни загуби. Някога най-богатият човек в света, сега той е шести с 54 млрд. долара.

Руските милиардери се представиха по-добре. Волатилността, предизвикана от колапса в цените на петрола, проблемите с Украйна и затягането на санкциите бяха компенсирани от временните ръстове. Комбинираното нетно състояние на 25-те най-богати хора в страната е спаднало само леко, завършвайки годината до ниво от 255 млрд. долара, сочи класацията. И все пак 16 от 25-те руски милиардери в индекса на Блумбърг са преживели спад на състоянието си тази година.

Споделяне

Още от Бизнес