Най-добрият готвач в света Беноа Виолие се самоуби

Беноа Виолие

Беноа Виолие, чийто известен тризвезден ресторант в малък швейцарски град бе обявен за най-добър в света през декември 2015 г., е намерен мъртъв в дома си. 44-годишният Виолие бе собственик на ресторант l'Hotel de Ville в Крисие, близо до Лозана, който миналата година оглави френската класация на 1000 ресторанта от 48 държави - La Liste, правена от Министерството на външните работи на Франция

Според съобщението на полицията Беноа Виолие най-вероятно се е самоубил в неделя.

В понеделник той трябваше да присъства на представянето на новия гид на "Червения пътеводител на Мишлен" в Париж, съобщи швейцарският сайт 24 Heures.

Преди да бъдат обявени новите победители в класацията за 2016 г., участниците в церемонията почетоха паметта на Беноа Виолие с едноминутно мълчание. Швейцарското издание на гида вече излезе и в него ресторантът на Виолие запазва своите три звезди.

Преди шест месеца почина наставникът на Виолие Филип Роша, предишният шеф-готвач на ресторант l'Hotel de Ville.

Роша, който беше един от най-известните топ готвачи в Европа, почина по време на разходка с велосипед на 8 юли 2015 г.

Виолие работи за l'Hotel de Ville от 1996 г., а през 2012 г., когато получава швейцарско гражданство, поема заедно със съпругата си ръководството на ресторанта. Самият ресторант е на 40 години. Цените на ястията в него варират от 195 до 380 швейцарски франка (190 до 370 долара).

Виолие беше запален ловец и бе известен със своите ястия от дивеч, на които миналата година посвети голяма книга. Много колеги на Виолие, сред които и Пол Бокюз, наричан още "папата на френската кухня", изразиха съпричастието си в Twitter.

Швейцарският топ готвач Фреди Жигарде, който също получи три звезди Мишлен, коментира пред 24 Heures, че е обезсърчен от новината за смъртта на Виолие.

"Той беше блестящ човек. Такъв талант и удивително работоспособен! Той беше много добър, имаше много добри качества", казва Жигарде.

Ресторант l'Hotel de Ville в Крисие

Споделяне

Още от Общество