Най-големият син на Тръмп се срещнал с руска адвокатка за компромати срещу Хилари Клинтън

Най-големият син на американския президент Доналд Тръмп Доналд Тръмп-младши

Най-големият син на американския президент Доналд Тръмп, Доналд Тръмп-младши се съгласил да се срещне със свързана с Кремъл адвокатка по време на кампанията за президентските избори м.г., след като му била обещана компрометираща информация за Хилари Клинтън. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на трима съветници в Белия дом.

Тогавашният ръководител на кампанията на Тръмп, Пол Манафорт и зетят на президента, Джаред Кушнър, също участвали в срещата, проведена на 9 юни 2016 г. в нюйоркския небостъргач Trump Tower.

В изявление, разпространено в неделя вечерта, Тръмп-младши признава за срещата с руската адвокатка Наталия Веселницкая.

Той каза, че се съгласил на този разговор след като познати му казали, че тя може да има "информация, която ще е полезна за кампанията".

"След размяна на любезности, жената заяви, че притежава информация, според която свързани с Русия лица финансирали Националната комисия на Демократическата партия и подкрепяли г-жа Клинтън", кандидатката на демократите за Белия дом, каза синът на Тръмп.

Той допълни, че напуснал срещата малко след началото ѝ, тъй като "твърденията за потенциално полезна информация" са се оказали "само претекст" за срещата: "Нейните изявления бяха неясни и двусмислени. Не бяха предоставени, нито дори обещани, никакви детайли или подкрепяща информация. Бързо стана ясно, че тя нямаше никаква смислена информация".

Миналата година западни медии съобщиха, че Наталия Веселницкая е водила активна кампания в САЩ за отмяна на санкциите, въведени от американските законодатели на руски официални лица, свързани със смъртта на счетоводителя Сергей Магнитски, който почина в руски арест, след като помогна да се разкрие корупционна схема на руските служби и бизнес фигури.

Законът "Магнитски" разгневи Путин, а Тръмп-младши заяви, че в началото на срещата с руската адвокатка станало ясно, че нейната истинска цел е да търси съдействие срещу този закон.

Признанието, направено от сина на Тръмп, става в момент, когато в САЩ се води разследване дали екипът на Тръмп е работил с фигури, свързани с Кремъл, за намеса в американските избори през 2016 г.

"Моят баща не знаеше нищо за срещата или за тези събития", каза Тръмп-младши.

Твърдения за връзки на предизборния щаб на Тръмп с Русия хвърлиха сянка върху първите пет месеца от управлението му.

През уикенда Тръмп-младши разпространи две различни версии за срещата с Наталия Веселницкая, след като "Ню Йорк таймс" съобщи за срещата ,която по-рано не е била обявявана от американските власти.

В първото си изявление синът на Тръмп каза, че срещата била по повод решението на Кремъл да забрани осиновяването на руски деца в САЩ – мярка, предприета от Русия в отговор на закона "Магнитски".

В следващото по-пълно изявление Тръмп-младши признава, че повод за срещата е било обещанието, че руската адвокатка ще предостави информация, която потенциално ще помогне на кампанията на баща му.

Марк Корало, говорител на юридическия екип на президента, заяви пред АП: "Президентът не знаеше за срещата и не е участвал в срещата."

По-късно в понеделник говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не е знаел за подобна среща: "Не, ние не я познаваме и, разбира се, не можем да следим срещите на всички руски адвокати в страната и зад граница."

Кремъл отхвърля заключенията на американски разузнавателни служби, че Москва се опитвала да наклони везните на изборите в полза на Тръмп, като е хаквала електронните пощи на високопоставени демократи. Тръмп неколкократно също отрича за връзки между предизборния му щаб и Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят