Най-големият синдикат в МВР заплаши с протест

Снимка: БГНЕС

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) има готовност да излезе на ефективен протест, съобщиха от организацията. Причината е продъжителен конфликт на синдиката с една от ключовите дирекции във ведомството – "Правно-нормативна дейност". От профсъюза твърдят, че структурата отказва диалог с тях и не взима под внимание становищата им по важни въпроси.

В МВР има дългогодишни проблеми, че чието решаване се бави. Именно по такива теми е конфликтът между СФСМВР и юристите на министерството. От синдиката посочват, че са спорили как да се приложи правителственото решение за 10% увеличение на заплатите в системата. Профсъюзът твърди, че вътрешният министър самостоятелно може да определя размера му и затова са настоявали заплатите на всички служители да бъдат увеличени с равна сума. От дирекцията обаче отговорили, че увеличението ще е 10% за всички. По този начин служителите с малки заплати са получили малко увеличение, а тези с големи – съответно повече пари, което според синдикатите не е справедливо.

Други спорни въпроси са за извънредния и нощния труд. По закон извънредния труд в МВР се компенсира или с допълнително заплащане или с отпуск, който може да е до 12 дни годишно. Проблемът се появява, когато служителят получи цялата компенсация под формата на отпуск, но пак му се наложи да работи извънредно. От СФСМВР твърдят, че правната дирекция отказва да даде становище как се процедира в такива случаи.

Друг проблем е нощният труд. Според синдикатите в МВР той не се отчита както посочва Кодексът на труда и в резултат служителите биват ощетени. Въпреки че министерството многократно е осъждано, правната дирекция не е дала становище и по този въпрос.

"Въпреки положените през последните години усилия, нейните членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на Дирекция "Правно-нормативна дейност" да предложи на ръководството на Министерството адекватни решения на проблеми, засягащи пряко професионални и икономически интереси на служителите", пишат от федерацията.

Според тях пряка отговорност за работата на дирекцията носи шефката Росица Грудева. От синдиката призовават вътрешния министър Младен Маринов в най-кратки срокове да започне преговори, за да се намери изход от ситуацията.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?