От догодина:

Най-голямо увеличение на минималните осигурителни доходи при ИТ-заетите - с 11.3%

Недоговорените осигурителни прагове ще се определят административно

Йордан Христосков. Сн. БГНЕС

Възможно е да бъде приложено административно определяне на минималните осигурителни доходи за дейностите, за които не е постигнато споразумение, каза социалният министър Йордан Христосков пред журналисти в понеделник, когато представи екипа си.

По думите му се наблюдава тенденция на умишлено недоговаряне на минималните осигурителни доходи. Христосков призова да бъдат постигнати договорености и допълни, че министърът има право да упражни административно определяне на праговете, но не е желателно да се стига до това. "Където две или три години няма договаряне, ще се наложи административно увеличение", посочи Христосков.

Това право вече е упражнявано от предишни министри като праговете са увеличавани или със средния процент на договорените или с процента на инфлацията.

Средното увеличение на минималните осигурителни прагове за 2015 година на договорените до момента споразумения за 35 икономически дейности, които обхващат около един милион работници, е 4.1 процента, каза Христосков.

Под един процент увеличение на МОД е договорено в хотелиерството и ресторантьорството, производство на хлебни и тестени изделия продукти, съобщи заместник -социалният министър Румяна Георгиева, която отговаря за ресор осигуряване.

Висок процент на увеличение е договорено в производство на компютри и комуникационни технологии - 11.3 на сто, а в селското стопанство увеличението на минималните осигурителни прагове е с 8.3 процента.

Споделяне

Още от Бизнес