Най-малко 15 души загинаха при "библейски“ наводнения в Гърция

Стотици къщи са унищожени, отнесени са пътища, а дъждовете продължават

Най-малко 15 души са загинали, десетки са ранени, а над 500 къщи са напълно унищожени при наводненията и свлачищата след проливните дъждове в Гърция. 
 
Издирват се още поне шестима души в района около Атина. Водолази търсят изчезнали хора и в морето.
 
Властите се опасяват, че броят на жертвите ще расте, дейностите по разчистване и издирване на оцелели продължават и в четвъртък.
 
В най-сериозно засегнатите от бедствието райони Мандра, Атика и Неа Перамос стотици изоставиха домовете си, заради страх от нова приливна вълна. 
 
Ураганът “Евридика“ се придвижва към Северна Гърция и островите. Вали дъжд в цялата страна, духа силен вятър. Метеоролозите предупреждават за възможност от наводнения в следващите часове в различни части на страната.
 
"Водата дойде от планината, милиони тонове”, каза зам.-кметът на Неа Парамос Ставрос Фотиу по държавната телевизия ERT.
 
От общината на Атина казаха, че "силата и опасността от водната стена е невиждана”.
 
Телевизионни кадри показаха камиони, цистерни и автобуси, които са напълно потопени в червеникава кална маса, покрила цели квартали.
 
"Ситуацията е много трудна, Ниагарският водопад се изля и не може да бъде спрян”, каза заместник-губернаторът на региона Янис Василиу по държавната телевизионна мрежа ERT.
 
"Цяла река от отломки премина през Мандра…Това е невиждано”, каза Василиу.
 
"Загубихме всичко, катастрофата е библейска”, каза кметицата на Мандра Йоана Криекуки по ERT.
 
Затворен е старият път между Солун и Едеса в района на областта Пела. Затворени са също и много провинциални пътни артерии в района на Килкис и Пиерия, Егейска Македония, като движението се осъществява през обиколни пътища.
 
В Солун са паднали дървета през нощта заради силния вятър. За щастие няма пострадали, а само материални щети са нанесени на няколко паркирани автомобила.
 
Проблеми на много места има и по пътната мрежа в областта Епир, Западна Гърция. Машини на Гражданска защита от района работят, за да прочистят пътищата. Властите приканват водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание.
 
Гръцкият премиер Алекскис Ципрас обяви национален траур в страната. Той увери, че "ще бъде направено задълбочено разследване, за да не се повтори подобна катастрофа".
 
Ципрас се ангажира, че правителството ще помогне на семействата на жертвите с всички възможни средства, като изтъкна, че домакинства и предприятия, засегнати от катастрофалните наводнения, ще бъдат подпомогнати.
 
Дъжд и буря в Гърция и за четвъртък прогнозира националната метеорологична служба.
 
На места бурята ще е силна, особено в района на Йонийско море, в континенталната част, на остров Евбея, Спорадските острови и твърде е възможно през нощта да обхване и Цикладските острови, както и западната част на остров Крит, предупреждават синоптиците.
 
От началото на седмицата времето в Гърция рязко се влоши, след като ураганът "Евридика" връхлетя страната, а проливни дъждове и силен вятър предизвикаха наводнения.
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?