Най-малко 20 души загинаха при стрелба във Вирджинския университет

Най-малко 20 души са били убити и поне 17 са ранени при стрелба сутринта в понеделник във Вирджинския технически университет, разположен близо до градчето Блексбърг, съобщи местната полиция на извънредна пресконференция, цитирана от Франс прес. Университетът се намира на 400 километра югозападно от американската столица Вашингтон.

Поне 20 са мъртвите, каза отговорникът за университета в градската полиция, като уточни, че част от застреляните са били в учебните зали. Той допълни, че стрелецът също е мъртъв. 

Засега не знаем дали убиецът е студент или не, каза още той.

Според информация от околните болници ранените са най-малко 17 души, някои от които са в критично състояние.

Президентът на университета Чарлз Штайгер обяви, че това е трагедия с огромни размери за учебното заведение.

Счита се, че това е най-тежкият инцидент във висше учебно заведение в САЩ след 1 август 1966 г. , когато от покрива на университета в Тексас Чарлз Уитман откри стрелба и уби 15 души. Ден по-рано той застреля майка си и жена си. 

Стрелбата е започнала в един от корпусите на университета, после е продължила в друга сграда. В сайта си университетът отбелязва, че има стрелба с много жертви, без да уточнява броя им.

Полицията е задържала извършителя на стрелбата и продължава да издирва негов съучастник, продължава сайтът.

Според американските медии университетът е бил място на още една драма през август миналата година, когато избягал затворник се барикадирал в общежитие за студенти. Мъжът е бил задържан, но загинали пазач и полицай. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?