Най-младият ни вицепремиер Валентин Карабашев почина внезапно

Най-младият ни вицепремиер Валентин Карабашев почина внезапно

Един от авторите на Закона за приватизацията и най-младият вицепремиер на страната Валентин Карабашев е починал внезапно на 55 години, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той е бил на ски на Боровец, където го покосява инфаркт в края на пистата "Ястребец 3", пише "24 часа".

Валентин Карабашев е роден на 4 юли 1960 г. в София. Завършил е столичната Немска гимназия. През 1987 г. завършва външна търговия в Икономически университет в Будапеща. От 1989 до 1991 г. е аспирант в Икономическия институт при БАН.

След промените в периода 1990 – 1995 г. е член на Алтернативната социалистическа партия, която е преименувана на Алтернативна социаллиберална партия (АСП). Партията е член на СДС в периода 1990-1992 г.

Така с листата на СДС Валентин Карабашев е избран за депутат в 36-ото Народно събрание. Той е председател на подкомисията по приватизация към икономическата комисия. Съавтор и съвносител е на първия Закон за приватизацията. През януари 1993 г. е изключен от СДС.

В периода 1992 – 1994 г. Карабашев става най-младият вицепремиер в историята ни и министър на търговията в кабинета на Любен Беров с мандата на ДПС. Тогава е само на 32 години.

След напускането на политиката Карабашев основава фонда за приватизация "Златен лев", който купува около 50 български компании. През 2005 г. учредява управляващото дружество "Сентинел Асет Мениджмънт" АД и "Булленд Инвестмънтс" АДСИЦ, чийто изпълнителен директор е до 2012 г. Година по-късно прави и компания за инвестиции в земеделска земя - "Риъл Булленд".

Споделяне

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?