Прескочи към основното съдържание

Най-много заявления за гласуване в чужбина има от Турция

0 коментара
Най-много заявления за гласуване в чужбина има от Турция

Засега са подадени 48 477 заявления за гласуване от чужбина на предстоящите на 4 април парламентарни избори. Едва 727 от тях са подадени на хартиен носител, а останалите - по електронен път.

По данни на ЦИК най-много заявления са подадени от Турция - 10 000, следвана от Великобритания с 9300, Германия с 6800, Испания с 4400, САЩ с 3070 и др.

Заявления за гласуване зад граница могат да се подават до 9 март.

За сравнение на парламентарните избори през 2017 година са били подадени общо около 45 000 заявления.

23 партии и 8 коалиции са регистрирани окончателно за изборите. Сред подалите документи има 6 отказа, а други две формации са заличени по-късно. БДС "Радикали" и Радикал-демократическата партия пък са се присъединили към коалицията между НФСБ и "Воля".

Жребият за поредността на партиите и коалициите в бюлетината ще бъде изтеглен на 2 март. Заради пандемията обаче той няма да протече по обичайния начин. Присъствието на медии и на представители на партии и коалиции ще бъде ограничено, но ще се излъчва на живо във Фейсбук и по БНТ2. На жребия партиите ще могат да изпратят по един свои представител, а коалициите - по двама.

По данни на ГРАО с право на глас в страната са 6 732 316 души, но това е предварителен списък, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Не ясно колко души, които ще участват в СИК и в РИК, са ваксинирани, но процесът продължава, каза Таня Цанева.

Машините за гласуване, които вече са доставени в страната, са 6976. Пет от тях са предадени за сертифициране. Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт по стандартизация (БИС) ще удостоверят съответствието на устройствата с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни