Най-висок успех от матурите в Кърджали и Смолян

С най-висок среден успех по региони от всички държавни зрелостни изпити през 2014 г. са учениците от Кърджали с 4,94, следвани от учениците от Смолян - с 4,56, от Благоевград и София - с по 4,51 среден успех. Това съобщи Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание" в Министерството на образованието и науката, и отбеляза, че и в предходните години това са били регионите с традиционно най-висок успех в 12-и клас.

В крайната подредба по най-нисък среден успех няма разместване и сега на последно място са зрелостниците от Разград, които са със среден успех 3,99 от всички матури, каза Костадинова, цитирана от БТА. Тя допълни, че преди тях с успех 4,04 са зрелостниците от Шумен, а преди тях са учениците от Ямбол със среден успех от матурите 4,15.

И през 2014 г. с най-висок среден успех са зрелостниците от профилираните гимназии в страната - 5,13, следвани от учениците от гимназиите по изкуствата с 4,53 и от общообразователните училища с 4,38. На последно място са зрелостниците от спортните училища, които имат среден успех от матурите 3,78.

В класацията за десетте училища в страната с най-високи резултати на държавните изпити за поредна година на първо място е Американският колеж в София, като средният успех на неговите 113 зрелостници е 5,759. След него е 164-та Испанска езикова гимназия в София със 140 зрелостници, със среден успех на матурите 5,739. Третото място е за ГПЧЕ "Христо Ботев" в Кърджали, чиито 174-ма зрелостници имат среден успех 5,721. На четвърто място в тази класация е 91-ва Немска езикова гимназия в София, а на шесто - Първа английска гимназия в столицата.

Експертите от МОН отчетоха, че през тази година на матурата по български език и литература 38 на сто от зрелостниците не са работили по 41-ва задача, по която трябваше да напишат интерпретативно съчинение или есе върху стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров.

На матурата по БЕЛ най-сериозен проблем за зрелостниците продължава да бъде усвояването на пунктуационните норми, при това не само в рамките на сложното изречение, коментира Евгения Костадинова. Тя отбеляза, че зрелостниците показват обаче добри знания за автори, творби и жанрове.

Споделяне

Още от България