Намалени са направленията за личните лекари и са увеличени за специалистите

Намалени са направленията за личните лекари и са увеличени за специалистите

Общият брой направления за медицински прегледи през второто тримесечие се запазва, но направленията, които личните лекари имат право да дадат на пациентите си за консултация при специалист е с 2655 по-малко. За сметка на това са увеличени с 2655 направленията, които лекарите специалисти имат право да дадат на пациентите си, за да ги пренасочат към други специалисти. Това обясниха в петък от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

През първото тримесечие на джипитата са отпуснати за разпределение 1 366 140 направления за консултации със специалист, а през второто 1 363 485 или с 2 655 по-малко. За сметка на това са увеличени от 246 991 на 249 646 направленията, които лекарите-специалисти имат право да отпуснат на пациентите си за консултация с друг специалист.

Намалението в направленията на джипитата обаче е нищожно, а не с 20%, както обявиха преди ден от Лекарския съюз и пациентски организации и което здравната каса отрече.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари коментираха, че по принцип не са против увеличаването на възможността колегите им от специализираната помощ да насочват пациенти за консултации, но са против това да става за сметка на техния лимит от направления.

“Нашата позиция отдавна и ясно е обявена - да не се допуска прехвърляне на средства от едно перо в друго. Ако някъде е необходима обоснована компенсация да се ползва резервът на НЗОК. Същият не трябва да бъде предварително разпределян като “разписан“ бюджет, което е определено погрешна политика и не може да бъде обект на предварително договаряне в процеса на преговори по НРД, както се процедира“, коментираха от сдружението.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?