Намаление на бюджетния дефицит на Италия до 2,2 процента от БВП няма да е достатъчно

Валдис Домбровскис

Намаляване на италианския бюджетен дефицит от 2,4 на 2,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) няма да е достатъчно, за да се избегнат европейските санкции.Това прогнозира заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог, за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес.

В интервю за в."Стампа" Домбровскис заяви, че сегашният проектобюджет на популисткото правителство за 2019 годна е в голяма степен извън европейските норми и че е необходимо Рим да предприеме "конкретни, осезаеми" мерки.

"Нужна е съществена корекция" на този проектобюджет. Така Домбровскис отговори на въпрос на журналист, който го попита: "мислите ли, че дефицит от 2,2 процента би могъл да е решението?.

"Тогава поправка от 0,2 процента не е достатъчна?, настоя журналистът, на което вицепремиерът на ЕК отговори: "Изглежда наистина, че не е".

Цифрата от 2,2 процента се разпространява от няколко дни в пресата, но не е официално потвърдена от правителството.

В неделя вицепремиерът и лидер на една от двете управляващи партии - крайнодясната "Лига" (другата е Движение "Пет звезди", бел.ред.) просто отбеляза, че същественото е било да се изготви бюджет, който ще "накара страната да расте" и за тази цел дефицитът е можел да бъде "от 2,2 до 2,6" от БВП.

Попитан за тази цифра в понеделник, премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че правителството още не е говорило за точни цифри и чака да бъдат направени технически анализи.

ЕК отхвърли на 23 октомври италианския проектобюджет, който официално предвиждаше бюджетен дефицит от 2,4 процента от БВП.

Рим, който изглеждаше непоклатим до съботната вечеря в Брюксел, която събра председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и Джузепе Конте с най-близките им сътрудници, оттогава започна да показва признаци на отваряне.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?