Намаление на бюджетния дефицит на Италия до 2,2 процента от БВП няма да е достатъчно

Валдис Домбровскис

Намаляване на италианския бюджетен дефицит от 2,4 на 2,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) няма да е достатъчно, за да се избегнат европейските санкции.Това прогнозира заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог, за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес.

В интервю за в."Стампа" Домбровскис заяви, че сегашният проектобюджет на популисткото правителство за 2019 годна е в голяма степен извън европейските норми и че е необходимо Рим да предприеме "конкретни, осезаеми" мерки.

"Нужна е съществена корекция" на този проектобюджет. Така Домбровскис отговори на въпрос на журналист, който го попита: "мислите ли, че дефицит от 2,2 процента би могъл да е решението?.

"Тогава поправка от 0,2 процента не е достатъчна?, настоя журналистът, на което вицепремиерът на ЕК отговори: "Изглежда наистина, че не е".

Цифрата от 2,2 процента се разпространява от няколко дни в пресата, но не е официално потвърдена от правителството.

В неделя вицепремиерът и лидер на една от двете управляващи партии - крайнодясната "Лига" (другата е Движение "Пет звезди", бел.ред.) просто отбеляза, че същественото е било да се изготви бюджет, който ще "накара страната да расте" и за тази цел дефицитът е можел да бъде "от 2,2 до 2,6" от БВП.

Попитан за тази цифра в понеделник, премиерът на Италия Джузепе Конте заяви, че правителството още не е говорило за точни цифри и чака да бъдат направени технически анализи.

ЕК отхвърли на 23 октомври италианския проектобюджет, който официално предвиждаше бюджетен дефицит от 2,4 процента от БВП.

Рим, който изглеждаше непоклатим до съботната вечеря в Брюксел, която събра председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и Джузепе Конте с най-близките им сътрудници, оттогава започна да показва признаци на отваряне.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа