ЕК-Италия: Диалог или процедура за прекомерен дефицит?

Пиер Московиси

Европейската комисия ще започне процедура срещу Италия за прекомерен бюджетен дефицит на 21 ноември, след като Рим се противопостави на възраженията на Брюксел срещу плановете му да заема и да харчи повече през идната година. Това заявили пред Ройтерс три източника, запознати с процедурата.

"Комисията ще представи доклада си. . .за започване на процедура по прекомерен дефицит в сряда", посочил високопоставен европейски представител.

Брюксел отхвърли проектобюджета на Рим на 23 октомври и му даде срок до 13 ноември да го преразгледа. Италия реши въпреки това да запази непроменен заложения дефицит от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година.

Във вторник италианското правителство представи на комисията отново същия проектобюджет, със същите клаузи. То обаче придружи отговора си с прозив към ЕК да прояви гъвкавост заради извънредни обстоятелства – разходите, свързани със срутването на моста в Генуа и с последиците от разрушителните дъждове и ветрове в голяма част от страната през тази есен.

Така Рим се изложи на опасността от откриване на "процедура за прекомерен дефицит", която може да доведе до финансови санкции на стойност 0,2 процента от БВП (около 3,4 милиарда евро). Процедурата обаче се очертава дълга и санкциите остават твърде хипотетични.

Затова говори и изявление на един от ресорните еврокомисари, който в петък се опита да успокои страстите.

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Моксовиси призова за диалог с италианското правителство, предаде Франс прес. Той подчерта, че никога не е попадал в "логика на сблъсък" с Рим.

"Има нещо, което е много важно за мен и за ЕС, а то е, че имаше отговор", заяви комисарят пред икономическия сайт "Бурсорама" (Boursorama). Това бе първата му реакция на решението на италианското правителство да не променя бюджет 2019 година, въпреки натиска от Брюксел, който ще обяви официалната си позиция за италианския бюджет на 21 ноември.

"Диалогът не е прекъснат, продължаваме да си говорим", обясни Московиси. "Италия продължава да се намира в рамка, която е общите рамки на еврозоната и да иска да дискутира в рамките на нейните правила и в рамките на нейните институции", добави той.

"За мен има едно нещо, което трябва да се изключи и то е криза с Италия (...), която е централна и основна страна за еврозоната. Ще продължим в духа на диалога", потвърди еврокомисарят , като увери, че "никога не е бил в логиката в сблъсък" с италианското правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа