Намаляват българските фирми в топ 100 в Югоизточна Европа

Печалбата на стоте най-големи компании се е увеличила с над една трета през 2016 г.

Намаляват българските фирми в топ 100 в Югоизточна Европа

Намалели са българските компании, влезли в годишната класация на стоте най-големи фирми в Югоизточна Европа за 2016 г. на агенцията за бизнес информация SeeNews. В най-новото издание са включени девет български фирми, сокато година по-рано те бяха 11.

Повишеното вътрешно търсене, растящите частни инвестиции и заетостта продължават да оказват въздействие върху икономическия растеж в Югоизточна Европа през миналата година, подпомагани и от исторически най-ниската инфлация, сочи анализът.

Голяма част от търговците на дребно и производителите на автомобили - двете индустрии, които са най-чувствителни към промени при разполагаемия доход и потребителското поведение са се възползвали от благоприятните икономически условия.

Същевременно петролните и газови компании, които традиционно доминират в класацията на най-големите компании в региона, продължават да търпят загуби, които влияят върху общия приход на участниците в класацията.

Въпреки това комбинираната нетна печалба на 100-те най-големи компании се е увеличила с 39% в сравнение с печалбата на участниците в класацията от 2015 година.

Девет български компании сред най-големите в региона

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД отново е с най-добро представяне в страната и запазва петото си място в общата класация. Дружеството е реализирало оборот от над 2.3 млрд. евро и печалба от 60.9 млн. евро.

"Лукойл България" се изкачва с едно място напред до 16-та позиция през 2016 г. Компанията има приходи за над 1.4 млрд. евро, но за пореден път е на загуба от 2 млн. евро.

Медодобивният комбинат "Аурубис България" АД отстъпва в класацията и слиза на 12-о място спрямо седмо от година по-рано с приходи от 1.68 млрд. евро и печалба от над 100 млн. евро.

"Националната електрическа компания" запазва 14-та позиция с оборот от 1.57 млрд. евро и загуба от близо 66 млн. евро.

Единственото дружество от сектора на търговията на дребно е "Кауфланд България", което се изкачва с осем места напред и достига 45-та позиция с приходи от 851 млн. евро и 45 млн. евро печалба.

"ЧЕЗ Електро България" АД отстъпва с пет места до 66-та позиция с оборот от над 650 млн. евро и печалба от 4.4 млн. евро.

С две места напред до 82-ра позиция се придвижва "Експрес логистика и дистрибуция" ЕООД, която е собственост на британската компания "Бритиш Американ Табако Уестърн Юръп Къмършъл Трейдинг". Тя е реализирала приходи от близо 547 млн. евро през миналата година у нас и е на печалба от близо 2 млн. евро.

Голям срив прави "Булгаргаз" от 59-то място през 2015 г. на 90-та позиция през 2016 г. Приходите на държавната газова компания са се свили до 518.2 млн. евро, а печалбата ѝ е 18.8 млн. евро.

Последното стотно място се заема от "ОМВ България" с приходи от 464.7 млн. евро и печалба от 13.3 млн. евро. Това е отстъпление с 20 места спрямо 2015 г.

В топ 100 при банките има 17 родни представители

Общо 17 са българските банки, които попадат в класацията за 100-те най-големи банки в Югоизточна Европа през 2016 г. Това е с една по-малко спрямо предходната година.

"Уникредит Булбанк" АД е най-големият български кредитор, запазващ шеста позиция в класацията, следван от банка ДСК на 13-то място.

Деветнадесет български застрахователи влизат в класацията за най-големите застрахователи в региона.

Тазгодишният най-голям застраховател е "Лев Инс" АД, който заема 20-то място, вместо миналогодишния представител на тази позиция - "Армеец" АД. На 22-ра позиция се нарежда "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД.

Румъния е най-развитият икономически регион в ЮИЕ

Румъния е регионът с най-развита икономика в Югоизточна Европа (ЮИЕ), като компании от страната продължават да доминират в класацията с 59 представители сред първите 100.

Румънската компания - производител на автомобили "Дачия" (Dacia), която е част от групата на "Рено" (Groupe Renault), е най-голямата компания в Югоизточна Европа. Дружеството отчита ръст на приходите от 8%, достигайки 4.6 милиарда евро и ръст на нетната печалба – до 100.5 милиона евро през 2016 г.

Втората позиция е за словенската компания "Петрол" (Petrol) с 3.214 млрд. евро оборот и 43.7 млн. евро печалба.

Третата позиция е за "ОМВ Румъния" с приходи от 3.211 млрд. евро и нетна печалба ог близо 85 млн. евро.

Румънската "Банка Комерсиала" (Banca Comerciala) е на върха на класацията за банковия сектор.

Информационната агенция SeeNews изготвя годишна класация на най-големите сто компании по общ приход за десета поредна година, както и на стоте най-големи банки по общи активи и на най-големите сто застрахователи по брутно записани премии в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

Споделяне

Още от Бизнес