Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Намаляват страховете на българите за икономическата ситуация

Растат обаче притесненията от бежанци и терористи, най-оптимистични са младите от 15 до 24 г.

4 коментара
Намаляват страховете на българите за икономическата ситуация

Притесненията на българите от икономическата ситуацията и безработицата в страната намаляват, но страховете им от бежанци и от терористи нарастват, сочи проучване на Евробарометър за обществените нагласи в ЕС, проведено в периода 8-17 ноември 2014 г. и обявено в неделя.

Опасенията на българските граждани от имиграцията бележат значителен ръст от пролетта на 2014 г. насам (от 28% на 35%). България е на трето място в Европейския съюз по дял от населението, което посочва имиграцията като основен проблем пред ЕС – с по-високи стойности от България са единствено Малта (46%) и Германия (37%). Възможното обяснение за повишената загриженост от имиграцията у нас е притока на бежанци от Сирия и Близкия изток, за които именно България е една от основните входни точки в Европейския съюз, смятат анализаторите.

Вторият основен проблем на ЕС според българското обществено мнение е икономическата ситуация (посочена от 27% от запитаните). Спрямо пролетта на 2014 г. обаче притесненията от икономическата ситуация са намалели със седем пункта.

За сметка на намаляващите притеснения от икономическата ситуация като основен проблем пред Европейския съюз, сравнено с пролетта на 2014 г., Евробарометър регистрира ръст в загрижеността и на българи (+10 процентни пункта)     и на европейци като цяло (+5 процентни пункта) по отношение на тероризма. Степента на загриженост на българите е по-висока от средното за ЕС - 18% споменавания сред българските граждани спрямо 11% за целия ЕС.

Трайно 92% от българите смятат положението у нас за лошо

Българското общество традиционно е настроено по-скоро песимистично що се касае до оценките и прогнозите за положението на страната ни, особено по отношение на икономическата ситуация. Преобладаващото мнозинство от българите (92%) оценяват настоящето положение на икономиката в страната като лошо - стойност по-висока от средноевропейската с почти 30 процентни пункта и практически непроменена от няколко години насам.

Очакванията за краткосрочното развитие на икономическата ситуация в страната са също преобладаващо песимистични – 40% очакват за запазване на сегашното състояние (което според мнозинството е лошо), а малко под една трета (30%) очакват по-нататъшно влошаване.

Проучването отчита ръст от 4 процентни пункта в положителните нагласи за икономиката на България, но и с 6 процентни пункта се увеличават негативните нагласи. За сметка на това спадат очакващите запазване на ситуацията без промяна (-7 пункта). Това означава, че българите очакват динамично развитие на икономиката в следващите дванадесет месеца. На общоевропейско ниво, песимистичните очаквания за икономиките на отделните страни бележат ръст (от 23% през пролетта на 2014 на 28% в настоящото издание на проучването.

Най-оптимистично настроени за икономическата ситуация в България са представителите на възрастовата група 15-24 г. (26% очакващи подобрение в икономическата ситуация спрямо 18% сред всички), учащите (29%) и българите с висше образование (23%).

Спадат притесненията от безработицата

Макар и споделени от почти половината от българското население, притесненията свързани с безработицата като основен проблем пред страната регистрират значителен спад в сравнение с пролетта на 2014. Днес процентът от българите посочващи безработицата като основен проблем пред България е с пет пункта по-нисък от измереното само преди няколко месеца (54%). Тази тенденция е видима и в общоевропейски контекст – европейците посочили безработицата като основен проблем пред отделните страни-членки намаляват с три пункта в сравнение с предишното издание на изследването Евробарометър.

Най-високи дялове на песимистичните очаквания се отчитат сред българите на възраст 55-64 години (39% очакващи влошаване на ситуацията спрямо 30% сред всички).

Оставаме първи по положителна представа за ЕС

Над половината (51%) от населението на страната над 15-годишна възраст споделя положителна представа за Европейския съюз, което с над десет процентни пункта над средно измереното за всички страни-членки (39%). България е на първо място сред 28-те членки по дял от населението, което споделя напълно положителна представа за Европейския съюз. 14% от българските граждани имат изцяло позитивно мнение за Съюза, докато средното измерено за всички 28 страни-членки е 4%.

Преобладаващо положителната представа на българските граждани за Европейския съюз е видима сред почти всички социално-демографски подгрупи. Изключение правят единствено хората на възраст над 55 години и тези с образование по-ниско от основното. Сред възрастовата група над 55 г, дяловете на положително настроените и тези с неутрална представа за ЕС са изравнени – по 36%. Сред българите с основно и по-ниско образование, делът на неутралните мнения (42%) надвишава дела на положителните оценки (24%).

Като цяло, мненията на българските граждани за ЕС остават без значима промяна спрямо пролетта на 2014 г. (Стандартен Евробарометър 81), а нагласите на общоевропейско равнище бележат слабо подобрение спрямо първата половина на 2014 г. – делът на имащите положителна представа за ЕС в 28-те страни-членки расте от 35% на 39%.

България заема третото място сред всички 28 страни-членки по дял на положителните оценки за развитието на нещата в Европейския съюз. По-големи оптимисти са единствено гражданите на Румъния (55%) и Литва (50%).

Сравнено със средностатистическото мнение на ниво ЕС28, делът на оптимистите в България е двойно по-висок от средното измерено за всички страни-членки (25%), а песимистите у нас са почти четири пъти по-малко от средното за Европа (11% спрямо 39%).

За разлика от мненията на европейците като цяло, мненията на българите стават малко по-положителни – през есента на 2014 регистрираме най-високия дял на оптимистите от пролетта на 2013 насам. Най-висок дял на оценките "нещата се развиват в правилната посока“ регистрираме сред българите на възраст 15-24 години – 66%.

Оптимисти за ЕС, но не и за нещата у нас

Оптимизмът на българите по отношение на развитието на нещата в ЕС не се прехвърля в оптимизъм по отношение на нещата в страната. Мненията на българите относно развитието на ситуацията в страната са противоположни на мненията им за развитието на нещата в ЕС. Над половината (56%) от българското население е на мнение, че нещата в страната НЕ се развиват в правилната посока, докато оптимистите са едва 17%. Процентът на оптимистите е с около десет процентни пункта по-нисък от средноевропейските нива (26%). Мненията на българите за развитието на нещата в страната се запазват без значителна промяна от пролетта на 2013 г. насам, докато на ниво ЕС28 регистрираме спад в дела на песимистите, в сравнение с есента на 2013 г.

Най-голям дял от българите (52%) свързват Европейския съюз с възможността за пътуване, работа и живот във всяка от другите страни-членки. По този аспект, българите и европейците като цяло са на едно мнение – свободата за живот, работа и образование в друга европейска държава е най-честата асоциация с ЕС на жителите на всички страни-членки като цяло. Около една четвърт от българите (а и европейските граждани като цяло) смятат, че Европейският съюз допринася за съществуването на разнообразие от култури.

Едва 12% от българските граждани свързват Европейския съюз с бюрокрация, докато това мнение споделят над два пъти по-висок дял от жителите на ЕС28 – 26%. Един от десет българи е на мнение, че Европейският съюз означава пилеене на пари, а на ниво ЕС28 съгласните с това твърдение са една четвърт.

Младите свързват ЕС с възможностите за пътуване и учене

Социално-демографските групи от българското общество, които в най-голяма степен свързват Европейския съюз със свободата за пътуване, работа и учене са тези, които в най-голяма степен биха могли да се възползват от нея – хората на възраст 15-24 г., все още учащите (над 70% асоциации спрямо 52% сред всички останали).

Икономическият просперитет е значително по-често споменаван от самонаетите (28% спрямо 18% на обща база) и българите на ръководни длъжности в професионалната йерархия (26%).
Относително по-високо съгласие с тестваните негативни асоциации с Европейския съюз (бюрокрация, пилеене на пари, безработица, по-висока престъпност) регистрираме сред традиционно по-скептичните към Общността групи от българското общество – хората на възраст над 55 години и българите в затруднено финансово положение (изпитващите трудности в плащането на сметките през почти цялото време).

Що се отнася до общественото мнение в България, преобладаващото мнозинство (84%) от българските граждани намират свободата за живот и работа навсякъде в рамките на Съюза за нещо добро. Едва 1-2% са на противоположното мнение. С тези нагласи, България заема едно от челните места (трето по оценки за правото на живот и шесто по оценки за правото на работа) сред всички страни-членки по положителна оценка за възможностите, които Европейският съюз предлага на гражданите си за реализация в различни от родната страна. С по-позитивни мнения от българите по тези въпроси са испанците (88% смятащи, че свободата за работа и живот е нещо добро) и литовците (87-90% положителни оценки съответно за правото на живот и на работа навсякъде в ЕС).

Най-младите и активни българи (15-24 г., учащите) са най-силно подкрепящите правото на живот и работа в ЕС, а най-висок процент неуверени дали това право е добро или лошо отчитаме сред поколението над 65-годишна възраст (19% неуверени, но и 73% смятащи, че свободата за живот в други страни-членки е нещо добро).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. boby1945
  #4
 2. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #3
 3. Jimi
  #2
 4. анита хегерланд
  #1

  Основните страхове на българите идват от липсата на достатъчно информация за това как да комбинират различните възможности в областта на образованието, пазара на труда, кариерната реализация. По-голямата свързаност на информационните масиви в Интернет е показател за усложняването на живота и изискването за известна предварителна подготовка. Цялата "книжнина" е разпръсната и трябва хората да се научат да я "подреждат". Всички потенциални възможности са пред нас, но трябва да се научим да виждаме как

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.