Намери се българска връзка в мадридските атентати

Намери се българска връзка в мадридските атентати
Българи били купили мобилните телефони, които са използвани за извършването на бомбените атентати в Мадрид на 11 март 2004 година, съобщи испанското радио “Сити Еф Ем”, цитирани от БТА. Това е заявил в четвъртък индиецът Ракеш Кумар, който е призован като свидетел в процеса срещу организаторите на атентатите.

Кумар е собственик на три магазина за телефони и на един за хранителни стоки. По думите му на 3 март 2004 година в един от трите магазина влезли двама непознати мъже. Те напазарували три некодирани мобилни апарата и поръчали още шест за следващия ден. Купувачите обяснили на Кумар, че вземат апаратите за строителната си фирма. Индиецът чул, че говорят помежду си на непознат за него език и ги попитал откъде са, а те му отговорили, че са българи.

Пред съда Кумар обаче призна, че не знае арабски език, така че не може със сигурност да каже дали мъжете действително са говорели на български, а не на арабски.

Пет дни по-късно, на 8 март 2004 година, един от същите “българи” купил на друго гише в магазина видеокасета и часовник. Властите в Мадрид са започнали проверка на достоверността на твърденията на Кумар.

При атентатите в Мадрид на 11 март 2004 година загинаха 191 души, а 1824 бяха ранени. Сред жертвите имаше и българи. На 15 февруари тази година започна процесът срещу организаторите и извършителите на атентатите.

Обвиняеми са 29 души - 20 араби и 9 испанци. Седем от тях може да получат общо 270 600 години затвор. Трима от тях са смятани за основни двигатели на атентатите, за други трима се предполага, че са поставили експлозивите, а един е заподозрян, че е доставил взривните вещества.

Общо 110-те съдебните заседания ще продължат между пет и шест месеца.

Очаква се присъдите да бъдат произнесени през октомври.

Споделяне

Още от Европа