Намериха се дълго търсените пари за студентски стипендии

Просветният министър Сергей Игнатов съобщи в четвъртък, че дълго търсените 4.6 млн. лв. за стипендиите на студентите до края на годината, най-накрая са осигурени.

По повод недоволството, че бюджетът за образование за догодина е нисък, Игнатов заяви, че засега няма индикации за влизането на допълнителни средства. Образователното министерство се бори да получи още 110 милиона лева за 2011 г., но диалогът с финансовото министерство продължава.

Игнатов заяви, че “положението в образованието не е драматично, ако не се получат тези 110 милиона лева, но средствата биха осигурили комфорт на системата". Той посочи, че министерството има нужда от пари за реформи и за изплащане на обезщетения.

“Ако не намерим допълнителни пари, предвидената мярка за подкрепа на инженерните специалности, ще остане за 2012 г., каза Сергей Игнатов, макар че от проектобюджета за догодина се вижда, че техническите ВУЗ-ове получават увеличение на парите.

Попитан дали ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев е представил вече план за развитието на висшето училище, министър Игнатов заяви, че ректорът "не се е обаждал още на него и на министъра на финансите Симеон Дянков, за да им представи този план".

“Кризата в управлението на финансите в СУ е дългогодишна - тя е още от предишните мандати, в момента финансисти и експерти от министерството правят анализ как се управлява университетът“, каза министърът.

Споделяне

Още от България