Намеса на централните банки успокои световните пазари

Намеса на централните банки успокои световните пазари

Световните фондови пазари бележат възстановяване в понеделник, след намеса на централните банки, която успокои страховете от глобална кредитна криза. Федералният резерв на САЩ наля допълнително 2 милиарда долара в банковата система на САЩ. По-рано същия ден Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че инжектира допълнителни 48 милиарда евро

Индексът Дау Джонс се повиши с 5% до 13,307.05, докато Насдак прибави 0.8% до 2,564.2 пункта.

Инвеститорите освен това реагираха положително на данните от юли за по-силните от очакваните продажби на дребно.

В края на миналата седмица ЕЦБ наля значителни суми във финансовата система на еврозоната. предоставяйки на банки в ЕС краткосрочни кредити за 160 млрд. евро, за да не възникне заплаха от недостиг на ликвидни средства на междубанковия кредитен пазар.

Общите извънредни кредити, отпуснати в четвъртък и петък от западни централни банки, достигнаха гигантската сума от 326 млрд. долара.

В понеделник обаче се забеляза недостиг на долари на кредитния пазар в еврозоната, тъй като през следващото денонощие много европейски банки трябва да плащат по доларови ценни книжа. Повечето инвестиционни банки в САЩ сега са замразили отпускането на кредити на европейски банки заради опасения от неплащане.

ЕЦБ готви операция за интервенция в щатски долари, за която обаче трябва да получи огромен заем от Федералния резерв на САЩ. Очакваната интервенция на ЕЦБ би била най-голямата в щатски долари и цели да предотврати рязко спадане на курса на еврото, което пък ще дебалансира световния валутен пазар.

Кризата в ипотечното кредитиране с висок риск крие опасност да доведе до затягане на условията за отпускане на кредит за компаниите и частните лица, коментира бившият министър на икономиката и финансите Тиери

Брьотон в интервю за френския в. "Монд", което ще бъде публикувано във вторник, предаде БТА. В него Брьотон критикува косвено стратегията на ЕЦБ.

Предприятията ще могат по-трудно да получават кредити, за да инвестират, посочва Брьотон, който стана преподавател в американския университет Харвард.

Отбелязвайки, че ЕЦБ е реагирала бързо и силно на кризата, като е инжектирала над 150 млрд. евро в европейската банкова система, Брьотон поставя все пак под въпрос средносрочната стратегия на банката, която според думите му не се е променила.

Повечето инвеститори продължават да очакват ново повишаване на лихвата (на ЕЦБ) през септември, а това започва да повдига големи въпросителни в САЩ, отбелязва Брьотон.

Германското правителство не вижда "отрицателно въздействие върху икономическия растеж" на кризата с ипотечните заеми с висок риск в САЩ. Това заяви днес говорителят на министерството на икономиката Щефан Мориц на пресконференция в Берлин.

"Регулаторните власти трябва да продължат работата си, както бе досега", коментира говорителят на финансовото министерство Торстен Албиг.

Според информациите, с които разполагам, вероятно финансовият министър ще представи мнението си в сряда на заседание на правителство, подчерта говорителят на кабинета Томас Щег.

Някои германски банки И Ка Бе (IKB), Вест Ел Бе (WestLB), Постбанк (Postbank),  а вероятно Комерцбанк (Commerzbank) и Дойче банк (Deutsche Bank) според редица медии, са засегнати от кризата, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?