Нанси Пелоси доволна от срещата със сирийския президент Башар Асад

Нанси Пелоси доволна от срещата със сирийския президент Башар Асад
Председателят на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси заяви, че по време на срещата си със сирийския президент Башар Асад в сряда той е дал уверения, че е готов да поднови мирните преговори с Израел.

Пелоси, която пристигна в Дамаск след посещение в Израел, е предала сходно послание от израелския премиер Ехуд Олмерт.

Пелоси изрази тревога от връзките на Сирия с радикалната групировка Хамас и подчерта ролята на Дамаск в мирните преговори между израелци и палестинци, предаде ББС.

Нейната визита в Сирия разгневи президента Джордж Буш, който я обвини, че подкопава външната политика на САЩ.

Буш осъди като “безотговорно” поведението на демократите, които разпуснаха Конгреса за пролетна ваканция без да е одобрено допълнителното финансиране на военните операции в Ирак. Той осъди и посещението на председателя на Камарата на представителите в Сирия, като каза, че така тя окуражава спонсорите на тероризма, предаде АП.

Републиканската администрация на Буш бойкотира Сирия от 2005 г., когато бе убит бившият сирийски президент Рафик Харири и разследване на ООН установи, че сирийските тайни служби стоят зад покушението.

Президентът Буш заяви, че визитата на Пелоси изпраща “противоречиви сигнали”, които подкопават усилията за изолиране на сирийския президент.

"Много хора отидоха да се срещнат с президента Асад, но все още нищо не се случва", каза Буш пред журналисти. Асад не направи нищо, за да обуздае насилието на ислямистките групировки Хамас и Хизбула, както настоява международната общност, и продължава да дестабилизира демократично избраното правителство на Ливан, заяви още Буш.

След разговорите си в Дамаск Нанси Пелоси даде висока оценка на поведението на президента Асад по отношение на Израел.

“Ние останахме много доволни от получените уверения от президента, че той е готов да възобнови мирния процес”, заяви тя.

“Той е готов да се ангажира с мирни преговори с Израел. Срещата ни даде възможност да предадем послание от министър-председателя Олмерт, че Израел също е готов да започне мирни преговори.”

Тя и останалите членове от делегацията на американския Конгрес са изразили притеснение за израелските войници, задържани от Хамас и Хизбула.

На срещата са обсъдени отношенията с ислямистки въоръжени групировки, както и за бунтовници, които влизат нелегално от Сирия в Ирак, каза Пелоси.

По-рано в сряда тя се срещна с външния министър Уалид ал-Моалем и вицепрезидента Фарук Шара.

Представители на сирийското ръководство приветстваха визитата на Пелоси като начало на диалог между двете страни.

Заместник външният министър на Сирия Фейсал Мекдад заяви пред ББС, че “истинският диалог е единственият начин за решаване на изключително сериозните проблеми в региона”.

Той изрази съмнение, че “при първо по рода си посещение, при сегашната администрация в Съединените щати, можем да постигнем очакваните резултати”. 

Преди да пристигне в Сирия Пелоси каза, че трима републикански представители са се срещнали със сирийския президент Башар Асад в неделя. “Не чух Белият дом да говори за това”, каза Пелоси.

От нейния кабинет заявиха, че се заслужава да се влезе в контакт с “всяка страна, която има интерес да се излезе от хаоса в Ирак”.

Излъчената от републиканците и демократите група, проучваща проблема с Ирак, миналата година препоръча да се влезе в директни разговори с Иран и Сирия. Белият дом обаче отказа да промени политиката на изолация на двете страни.

Във вторник вечерта, с покрита глава, Нанси Пелоси посети джамията Омаяд в старата част на Дамаск и видя гробницата, в която се твърди, че се съхранява главата на Св. Йоан Кръстител.

Тя посети и открит пазар, където разговаря с местни хора, които ѝ предложиха сушени смокини и орехи.

Нанси Пелоси е най-високопоставеният американски политик, който посещава Сирия след влошаването на двустранните отношения през 2003 г., когато американците влязоха в съседен Ирак.

САЩ и ЕС не одобряват политиката на Сирия в региона и подкрепата ѝ за въоръжени групировки като Хизбула в Ливан и палестинското движение Хамас.

Сирийският заместник външен министър обаче каза, че американската политика в региона е тази, която подсилва тези групировки.

“Самото присъствие на такива сили е отражение на грешната политика на САЩ”, каза Фейсал Мекдад пред ББС.

Ако постигнем цялостен и справедлив мир, вече няма да има оправдание за съществуването на въоръжени групировки в региона, посочи той.

Разследване на ООН стигна до извода, че сирийски официални представители стоят зад покушението срещу бившия ливански президент Харири, макар че Дамаск отрича да е замесен.

Сирийските вестници възприемат визитата на Пелоси като възможност за размразяване на двустранните отношения. Сирийският вестник “Таймс” я нарича “смела дама”, а дори и държавните медии подчертават важността на визитата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят