НАП прибира данъци, които не се дължат, и не иска да ги връща

НАП прибира данъци, които не се дължат, и не иска да ги връща

Българските власти трябваше да платят близо 90 000 лева на гражданин, който е бил сериозно ощетен от неправомерните действия на данъчната администрация. Това става ясно от решение на Европейския съд по правата на човека, посветено на странните практики на Националната агенция по приходите (НАП).

През 2000 година на Йордан Антонов от Силистра му е назначена данъчна ревизия. Към онзи момент той ръководи земеделска кооперация в района. Около година по-късно данъчните в Силистра му издават ревизионен акт, който казва, че Антонов дължи 55 013 лв данъци. Земеделецът обжалва, но Върховният административен съд (ВАС) отказва да разгледа жалбата му заради изпуснат срок.

През 2003 г. земеделецът иска от НАП да му направи нова ревизия. Данъчните първо отказват, но Антонов иска от съда да отмени отказа. ВАС този път отсъжда в негова полза. Магистратите установяват, че данъчната ревизия е направена на Антонов като физическо лице. Въпреки това НАП му е начислила данъците върху приходите на цялата кооперация.

През 2004 г. НАП прави нова ревизия и стига до извода, че земеделецът дължи "само" 40 729 лв. Антонов е подготвен и обжалва новия ревизионен акт в срок, а съдът го отменя. Междувременно обаче данъчните са завели изпълнително дело и успяват да вземат 42 386 лв с разпродажба на имущество.

Въпреки съдебното решение за ревизионните актове, НАП отхвърля двете искания за възстановяване на сумата. Данъчните обяснява, че съдилищата са отменили ревизията от 2004 г., но тази от 2001 г. е в сила. Те напълно игнорират факта, че двете ревизии са с един и същ предмет.

През 2008 г. ВАС приема, че начислените през 2001 г. данъци са били събрани незаконно. Съдът указва на НАП да възстанов парите на земеделеца, защото той не им ги дължи.

Върховният съд, в друго дело, отменя и отказа на данъчните да възстановят сумите на Антонов. Съдът обяснява, че НАП трябва да плати на Антонов с лихвите. Въпреки това данъчните продължават да не плащат с години и игнорират исканията за връщане на парите.

Те са върнати едва през 2012 година. Йордан Антонов най-накрая печели епичната си битка срещу данъчните и получава своите 42 286 лв плюс 40 466 лв. лихви.

Междувременно земеделцът е завел през 2010 г. дело в Страсбург, представляван от адвокатите Михаил Екимджиев и Гинка Черничерска. През 2020 година Йордан Антанов вече е на 80 години, но ще получи още 3500 евро от държавата заради нарушените му права. Той печели и делото пред съда в Страсбург, а произволът на данъчната администрация срещу него струва на данъкоплатците над 50 000 лева за лихви, обезщетение за Антонов и разноски по делото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?