НАП: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от данък

Предварително попълнените данъчни декларации ще са достъпни от 16 март

НАП: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от данък

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират в НАП получените суми. В случаите, в които става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия и печалба, гражданите дължат данък, който определят и декларират в годишната данъчна декларация за съответната година.

Това разясниха от пресцентъра на Националната агенция за приходите (НАП), след като в края на февруари обявиха, че за пръв път тази година гражданите, които са продавали стоки в мрежата, ще могат да видят в предварително попълнените данъчни декларации сумата от сделките, които се водят на тяхно име.

На 16 март 2021 г. приходната агенция обещава да пусне електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица в Портала за е-услуги. Така хората ще могат да видят и данните, получени в НАП от продажби в интернет с наложен платеж през 2020 г. Физическите лица ще имат ангажимента да преценят дали посочените суми от онлайн търговия са от продажби на лични вещи или от продажба на стоки, закупени или произведени с цел препродажба и осъществяване на търговска дейност. В случай че са от продажба на стоки с цел търговия и печалба, физическите лица ще трябва да ги посочат в Приложение №2 от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.

Първоначално обявлението на НАП за облагането на онлайн продажбите предизвика смут сред хората, правили сделки в мрежата миналата година. Стигна се дори до отлагане на пускането на предварително попълнените декларации (което първоначално бе обявено за 8 март), тъй като в последния момент пощенски оператори се наложи да коригират подадени от тях данни в НАП, за да се елиминират случаите, в които ЕГН на служител на юридическо лице е посочено като получател на суми по наложен платеж, а на практика изпращачи на пратките, съответно реални получатели на плащанията са фирми.

От НАП уточняват, че в случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение №5. В тези случаи срокът за деклариране на доходите и за внасяне на дължимия данък е до 5 май 2021 г.

Повече информация за това кои доходи от търговия в Интернет се облагат може да разберете от видеото в канала на НАП в YouTube.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес