НАП подхваща гражданите с доходи от продажби в интернет

Предварително попълнените данъчни декларации ще са достъпни от 8 март

Росен Бъчваров, НАП

Националната агенция за приходите (НАП) разполага с данни за доходите на физическите лица от продажбата на вещи през сайтове в интернет и очаква те да ги декларират до 5 май, ако подлежат на облагане. Данък се дължи само ако става дума за регулярни продажби на стоки "по занятие", които очевидно не са придобити за лично ползване, а с цел търговия. Това стана ясно от представяне на НАП на новостите в данъчната кампания за личните доходи тази година

От 8 март ще са достъпни предварително попълнените от данъчната агенция декларации на лицата, които имат облагаеми доходи извън заплатата по трудово или служебно правоотношение. За първи път тази година в приложение 2 на формуляра ще излизат попълнени и получените от данъчните данни за продажби, осъществени миналата година през сайтове в интернет. Хората не са длъжни да се съгласяват с въпросните суми, но носят отговорност за верността на крайната информация, която подават към НАП и под която се подписват.

От агенцията успокоиха хората, че ако са продавали единични вещи за лично ползване – детски стоки, техника, мебели и др., те не дължат данък и няма нужда да декларират трансакцията. Ако обаче става дума за системни продажби, които имат характер на търговска дейност, осъществявана от физическо лице, сделките са облагаеми с 15%. Тъй като не е регистриран като едноличен търговец, въпросният гражданин може да се наложи да плати данък върху цялата продажна цена на стоката, ако не успее да докаже документално цената на придобиване. Затова от НАП съветват хората, които се занимават с търговия в интернет, да се регистрират като еднолични търговци, тъй като този режим позволява много повече облекчения в сравнение с дейността като физическо лице. НАП разполага с данни за онлайн продажбите предимно от наложените платежи.

За пръв път тази година ще е възможно гражданите, които имат да получават надвнесен данък, да изберат дали да си получат парите по банков път, да платят с тях стари задължения или да ги оставят по сметката, за да покрият с тях бъдещи данъци или осигуровки.

Новост в кампанията тази година е, че в предварително попълнените декларации ще има и информация за продажбите на моторни превозни средства, ако собствениците им са ги притежавали по-малко от 12 месеца. Ако човек купи автомобил и го препродаде след по-малко от 12 месеца, той дължи данък от 10% върху положителната разлика между продажната и покупната цена.

Целта на НАП и тази година е да постигне почти изцяло неприсъствена данъчна кампания по подобие на миналата година, заяви Росен Бъчваров, директор "Комуникации" в данъчната агенция. По думите му тази година кампанията се удължава до 5 май, включително, заради струпването на почивни дни.

От НАП изрично уточниха, че увеличеното данъчно облекчение за семействата с деца (450 лв. за едно дете, 900 лв. за две и т. н.) ще може да се ползва едва през 2022 г. (или най-рано в края на тази година през работодателя) за доходите от 2021 г. В настоящата данъчна кампания отстъпката е на нивото от миналата – 20 лв. за едно дете, 40 лв. за две и т. н.

За доходите от 2021 г. хората могат да ползват и облекчение за ремонт, като намалят данъчната си основа с до 2000 лв., платени за труд на майстори. Така, реално максималната отстъпка от данъка за годината може да бъде 200 лв.

Хората, които подадат декларацията си по електронен път, могат да ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв., ако подадат формуляра и платят данъка до 31 март. Повече информация за попълването на годишната декларация и плащането на данъка може да се намери на сайта на НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес