След телевизионен репортаж, показващ луксозното му имение

НАП проверява кмета на Пазарджик за необясними доходи

Владислав Горанв обяви "нулева толерантност" към опитите да се нарушава държавният интерес

Имението на Тодор Попов от птичи поглед. Снимка: бТВ

Националната агенция за приходите (НАП) е образувала проверка срещу кмета на Пазарджик Тодор Попов, обяви финансовият министър Владислав Горанов след заседанието на кабинета в сряда.

Повод за това е станал телевизионният репортаж, излъчен по-рано през деня по бТВ, в който бяха показани кадри, заснети с дрон, от луксозното имение на кмета, построено през миналата година в село Паталеница.

Междувременно от Пазарджишката окръжна прокуратура също информираха, че са се самосезирали по случая, като по него е образувана преписка, която може да прерасне в проверка или разследане, ако има данни за това.

"В резултат на появилите се коментари за несъответствие между имущественото състояние на някои местни органи на изпълнителната власт, визирам тук проблема с кмета на Пазарджик, ако въобще има такъв проблем – НАП вече е образувала проверка на имущественото състояние на г-н Попов и ще се установи по надлежна методика, през която са минавали много публични личности, дали има основание за упреците, които бяха отправени в ефира на една национална медия спрямо кмета на Пазарджик", коментира Горанов пред журналисти.

Той не пропусна да декларира "нулева толерантност към опита да бъде отклонявани или нарушавани държавните интереси чрез злоупотреби с публични средства, било то чрез отклоняване плащането на данъци или чрез неефективно разходване на целеви разходи".

Според репортажа, излъчен по-рано в сутрешния блок на бТВ, заплатата на кмета на Пазарджик, който е и председател на Националното сдружение на общините, е около 2000 лв. През последните седем години, откакто е на поста, Попов не е декларирал никакви спестявания. От няколко години съпругата на кмета започва да се занимава с личен бизнес, а четирите ѝ фирми са обявили в отчетите си обща печалба от 293 000 лв. за всичките седем години, откакто Попов е кмет.

"Ние водим някакъв селски разговор, колко Ви струва къщата. Колко може да струва къща на село? Къщата ми е разгърната площ от 420 кв. Ами какви басейни, моля ви се, значи там имам 3.5 декара мои. Останалите са на мои приятели, с които сме си правили партия", коментира самият Попов, чийто началник на кабинета Татяна Стоянова бе показно разстреляна на 12 януари пред дома ѝ.

По повод обстоятелството, че не се вижда ограда между имота на кмета и тези на неговите приятели, както и, че партидата за тока също е една, пазарджишкият кмет отбелязва: "Аз живея преимуществено там, те не идват много често. Една партида е, тя се води на мое име. Тя предстои да се раздели, но това не е проблем".

По негови сметки имотът, заедно с всички постройки в него, струва не повече от 300 000 лв., а зидът около него – 86 000 лв.. Според лицензирания оценител инж. Георги Георгиев, потърсен от бТВ обаче, инвестицията е за не по-малко от 1.5 млн. лв. Дори без приятелския басейн и постройка, частта от двора на кмета, неговата къща, фитнесът и гаражът струват около 1 млн. лв., твърди Георгиев в репортажа.

"За последните пет години семейството ми е декларирало 1 300 000 лв. доходи", коментира още Тодор Попов, въпреки че подобни доходи не фигурират в декларациите му, подадени в Сметната палата. .

В документите си кметът на Пазарджик е декларирал 180 000 лв. заем. Всички пари на семейството му, декларирани в задължителната декларация пред Сметната палата през последните седем години, са общо под 700 000 лв. Към одитната институция обаче не се изпращат всички доходи, а само тези от друга дейност, извън заплатата. Средствата на съпруга на зъдлженото лице от обичайната му дейност също не фигурират.

Подобно на част от имението му, джипът, който кара кметът на Пазарджик, също не е негов, а на приятели. "Фирмата е на мой приятел, фирма за хлебни изделия", твърди Попов.

По информация на бТВ въпросната фирма снабдява детските градини в общината с хлебни изделия. "Да, ама човекът е спечелил конкурса и снабдява детските градини с хляб", обясни кметът в отговор дали това не е конфликт на интереси, добавяйки: "Е, какъв конфликт на интереси? Ама стига с тази кола, тя не е подарена на кмета, тя е дадена за ползване на общината".

Споделяне

Още по темата

Още от България