НАП ще проверява замесените в имотния скандал

НАП ще проверява замесените в имотния скандал

Започват съвместни проверки на Националната агенция за приходите (НАП) и прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта, съобщи пред БНТ говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

"Програмата за несъответствие между имущество и доходите работи за всякакви физически лица, независимо дали са политици, или не", заяви Бъчваров. По думите му годишно се правят около 2000 такива проверки. Той разясни, че по-късно прокуратурата ще оповести детайли по проверките и проверяваните политици.

По повод масовата практика да се купуват имоти на данъчна оценка Бъчваров заяви, че главната цел на такава практика е спестяването на нотариални такси и местен данък. "Това е главна загуба за общинските бюджети. Втората и по-важна тема за НАП е произходът на средствата. Когато се изповядва нещо на далеч по-евтина цена от действителната, там има основателни съмнение за укриване на данъци", посочи Росен Бъчваров пред БНТ. По думите му третата група въпроси са наказателно-правни - деклариране на неверни данни, укриване на обстоятелства.

Той подчерта, че според закона, когато се купува недвижимо имущество, данък се плаща на по-високата сума от реално договорената и данъчната оценка.

Бъчваров смята, че законодателната рамка в момента е либерална и позволява прехвърляне на собственост на по-ниска цена от действителната. Той предложи законите да бъдат актуализирани, тъй като това е законен, но неприемлив начин за спестяване на общински данъци и на данъци, които НАП събира.
Бъчваров коментира и проблемите с нелегалните превози, които по думите му са доста сериозни.

"Кампанията на НАП срещу тези превозвачи показва доста плашещи резултати - има огромен дял на превози с лични автомобили, с микробуси в страната, в чужбина и без никакви правила, регулации и сигурност за пътниците", каза директорът по комуникации на данъчните.

"Втората линия е, че с парите от нелегалните превози тези хора си купуват нещо - недвижим имот, нови бусове и т.н., но много често нямат официални доходи, за да си го позволят. Тогава, правейки проверки на тези физически лица, се оказва, че те са укрили данъци", допълни Бъчваров.

Той увери, че предстоят още данъчни акции под формата на интензивни проверки на място или чрез т.нар. "таен клиент".

Бъчваров каза още, че глобата за неиздадена една касова бележка достига до 2000 лв., а за повече тя расте пропорционално, като съответното превозно средство може да бъде запечатано за срок до един месец.

Споделяне

Още от Бизнес