НАП въвежда услугата проверка на задълженията по интернет

До края на годината клиентите на Националната агенция за приходи (НАП) ще могат да проверяват платените и дължими от тях данъци и осигурителни вноски по интернет, съобщи в сряда в Пловдив зам.-директорът на агенцията Стоян Марков.

НАП разработва две нови електронни услуги, които ще заработят до края на 2007 г. Първата е т. нар. достъп до данъчно-осигурителната сметка чрез интернет, която позволява справка в реално време за платените данъци и осигурителни вноски.

Втората услуга е свързана с възможността да се подават искания за издаване на удостоверения и други документи по интернет. Това ще позволи на фирмите и гражданите да си спестят посещение на място в бюрата на агенцията за подаване на искане. За да се гарантира пълната сигурност на информацията, достъпът до данъчната и осигурителната информация ще се осъществява посредством персонален идентификационен код (ПИК), който ще бъде издаван от НАП. Услугата за подаване на искане за издаване на удостоверения ще изисква електронен подпис.

Обмисля се в бъдеще изискването за ползване на електронен подпис да отпадне при изграждането на надежден механизъм за идентификация на клиентите.

Според справката на НАП, през 2007 г. броят на декларациите за доходите, подадени по интернет, е нараснал над 16 пъти спрямо предходната година. Има ръст от 2,5 пъти на подадените декларации за ДДС, като месечно подаваните документи по електронен път са 50 хиляди - или 42% от всички.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?