Нападателят на полицейския участък в Париж бил познат на люксембургската полиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пръстовите отпечатъци на мъжа, убит в четвъртък при нападение срещу полицейски участък в Париж, съвпадат с тези на човек, заподозрян като съучастник в грабеж с употреба на сила (изтръгване на дамска чанта) през 2013 г. в Люксембург. Това съобщи в понеделник люксембургското правосъдие в комюнике, цитирано от Франс прес.

Следствието в Люксембург обаче не успяло да докаже вината на заподозрения, размахал в четвъртък сатър пред охраната на полицейски участък в Париж и започнал да вика "Аллах е велик", преди да бъде застрелян от стражите на реда.

В дрехите на ликвидирания нападател бе намерен фалшив колан с експлозиви и бележка на арабски, в която пише, че той се заклева във вярност към лидера на "Ислямска държава" и е нарисувано знамето на тази организация.

Люксембургските власти заявиха, че полагат нови усилия, за да установят "самоличността и местопребиваването" на този човек в страната им.

Германските власти информираха през уикенда, че този мъж е живеел в приют за търсачи на убежище в западната част на Германия и е пътувал из Европа от 2011 г. при това е имал "криминално минало".

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обаче призова да се приемат "възможно най-предпазливо" данните на германската полиция. Според него, със сигурност се знае, че става дума за тунизиец на име Тарек Белгасем, пребивавал в Люксембург, Швейцария и Германия.

Източник от люксембургската съдебна система заяви, че през 2013 г. същият се легитимирал в Люксембург като Мохамед Салах.

В Германия този извършител на многобройни престъпления се е представял най-малко със седем различни самоличности.

Споделяне

Още от Европа