Нападателят от Лувъра отрича връзка с "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египтянинът, който нападна с мачете френски войници близо до Лувъра в Париж, е заявил на разпита в понеделник, че не е действал по поръчка на групировката на "Ислямска държава", съобщиха близки до разследването източници, предаде Франс прес.

Абдула Реда ел Хамами, на 29 години, е обяснил, че е действал "изцяло по своя воля". Той искал да повреди картини в най-известния музей в света и по този начин да отмъсти на Франция заради действията на международната коалиция срещу сирийския народ.

Следователите се отнасят предпазливо към версията на Хамами, който беше прострелян в петък, след като нападна патрулиращи войници с викове "Аллах е велик", и в момента е настанен в болница в тежко състояние. Те продължават да разследват мотивите и миналото на нападателя, който има диплома по право и работи в Обединените арабски емирства. Ел Хамами е влязъл във Франция на 26 януари законно с туристическа виза с полет от Дубай.

Засега никоя терористична група не е поела отговорност за нападението и не са открити данни, че Хамами принадлежи към подобна група. Следователите разследват защо той е постнал точно преди нападението туит, в който има цитат от изявление на говорителя на "Ислямска държава" Абу Мохамед ал Аднани, убит при въздушен удар на антиджихадистката коалиция на 30 август в Сирия.

Вестник "Паризиен" съобщава, че Хамами е посетил Лувъра пет дни преди нападението. Гид в музея го разпознал по снимки в медиите. Екскурзоводът е бил изслушан във вторник като свидетел от следователи на антитерористичната секция към парижката криминална служба.

Вестник "Фигаро" съобщава, че Хамами е направил от Париж парични преводи до Полша. Пет хиляди евро са били изпратени на два пъти - на 31 януари и 1 февруари, чрез компанията "Уестърн юниън". Установена е самоличността на човека, до когото са адресирани парите. В момента той е разследван в сътрудничество с полицията на няколко страни, за да се установи дали има връзка между изпращането на парите и нападението.

Вестникът обръща също внимание на странния начин, по който египтянинът се е движел с взетия под наем от него автомобил "Рено Меган". Той го покарал малко из града, след което спрял в подземен гараж, където престоял само няколко минути. После преместил колата на паркинг, близо до наетата от него квартира недалеч от Шан-з-Елизе. Експерти не изключват възможността заподозреният да е планирал да извърши терористично нападение с помощта на автомобила, прегазвайки хора, както се случи миналата година при терористичния акт в Ница, допълва "Фигаро".

Съдебен източник е казал за Франс прес, че след като здравословното състояние на Хамами позволи, той ще бъде изправен пред съдия, който ще реши дали да повдигне обвинение срещу него.

Нападението събуди болезнени спомени във Франция, където серия от джихадистки атентати през 2015 и 2016 г. отнеха живота на общо 238 души. От 15 месеца в страната е въведено извънредно положение.

Споделяне

Още от Европа