Нападателят от "Шейново" остава в ареста, премиерът поиска справедлива присъда

Борисов: Пълна подкрепа за лекарите, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим

Лекарският протест пред "Шейново". Снимка: бТВ

Софийският районен съд остави във вторник за постоянно в ареста Владимир Стоянов, който преби лекарка в столичната болница "Шейново" заради отказ да му даде плацентата на новороденото му бебе. Той е обвинен от прокуратурата за нанасяне на лека телесна повреда, за което законът предвижда наказание от една до пет години лишаване от свобода.

Магистратите смятат, че той трябва да остане в ареста, защото има опасност да извърши друго престъпление.

По време на съдебното заседание прокуратурата пледира, че нападението срещу лекарката е извършено с "изключителна грубост и бруталност". Срещу обвиняемия се водят други две дела, които са в съдебна фаза и едно, което все още се разследва.

Същевременно с казуса се ангажира лично премиерът Бойко Борисов, който нареди на правителственото заседание да се помисли за механизъм за защита на медиците и призова за справедлива присъда, която да послужи като превенция.

“Срещу простащината не знам как да ги защитим“

“Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите ви в “Шейново”. И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо!... И ние искаме той да получи справедлива присъда, защото това е и превенция… Действително разчитаме тук и на съдебната система… Превенцията, според мен, е повече тежки присъди”, казва премиерът.

От стенограмата на правителственото заседание стана ясно, че министрите започват наново да дискутират мерки за превенция на насилието над медици. Вицепремиерът Валери Симеонов припомня, че с промени в Наказателния кодекс от 2012 година посегателството над медици е криминализирано и предвижда по-тежки наказания.

“Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос“, коментира той. Симеонов подканва здравния министър да поиска пари за паник бутони с репликата: “Паник бутоните, господин Петров? Защо мълчите, кажете го, нали пари искате? Ето, Горанов е готов“. Петров отговаря, че паник бутони в болниците има, остава да се сложат такива само в линейките.

Същевременно Борисов припомня идеята в конфликтни райони линейките да ходят заедно с полиция – мярка която уж беше въведена в предишния му кабинет при здравния министър Петър Москов.

Премиерът Борисов нарежда на здравния министър след заседанието да отиде в “Шейново“ и да засвидетелства подкрепата на правителството за медиците.

Лекари от “Шейново“ протестираха в защита на колежката си

Във вторник сутринта лекарите от акушеро-гинекологичната болница "Шейново" излязоха на символичен протест след нападението над д-р Албена Гагова. За сряда е насрочен нов протест под мотото: “Не на насилието над лекари“.

"Вече е крайно време обществото да надигне глас срещу такива насилия и нападения, не само срещу медицински лица, срещу всеки стабилен човек, който извършва скужебните си задължения. Имаме намерение да го наблюдаваме докрай, за да може лицето наистина да получи заслуженото. Не само това лице, всяко лице, което си позволява да напада", каза един от колегите на Гагова д-р Мишел Шоайб.

Според него липсва прилагане и контрол на вече записаните законови промени за подобни прояви на насилие. Той припомни, че бащата, който е ударил лекаря, има "дебело" досие.

"Това вече е нетърпимо. Лекарите този път са решени и ще се обединят, за да постигнат желанията си", каза бившият здравен министър от правителството на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева, която работи в болницата и е неин бивш директор.

"Това е инцидент, който за съжаление не е единичен случай. Това е ежедневие. Тъжно е когато някой се бори за живота на детето ти, това да води до такива последствия. Не мога да си представя, че нормален човек може да извърши такова нещо", допълни Андреева. По думите ѝ инцидентът е брутален.

Андреева каза, че Гaгова вече е по-добре. "Физически е добре. Има малки допълнителни усложнения, но духом е добре. Успя да преживее тази ситуация", обясни Андреева. Според нея обаче тези инциденти не се забравят лесно.

"За съжаление не виждам по-добър изход от това болниците да засилят мерките за сигурност и охраната", посочи тя.

В подкрепа на лекарката излязоха лекарски и пациентски организации, които също осъдиха насилието и призоваха за адекватни наказания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?