Нападателят с мачете в Белгия е алжирец, властите разследват терористичен акт

Мъжът бил известен на полицията за дребни престъпления, но не и за тероризъм

Нападателят с мачете в Белгия е алжирец, властите разследват терористичен акт

Белгийските власти разследват нападението с мачете в Шарльороа като терористичен акт

Нападателят на две полицейски служителки е бил алжирец

 

Белгийското правосъдие започна разследване на нападението от 6 август, при което мъж атакува с мачете две полицейски служителки в град Шарльороа. Разследването е за опит за убийство от терористични подбуди, което означава, че властите гледат на атаката като на терористичен акт, заяви в неделя белгийският премиер Шарл Мишел, цитиран от световните агенции.

 

Мъжът, който е крещял "Аллах е велик" по време на нападението и който впоследствие бе ликвидиран от полицията, е алжирски гражданин на 33 години. Той е бил известен на полицията за дребни престъпления, но не и за тероризъм, съобщи белгийската федерална прокуратура.

Мъжът е идентифициран, но бе представен само с инициалите му К. Б. Той е пребивавал в Белгия от 2012 г. Във връзка с нападението вече са извършени два обиска в околностите на Шарльороа.


Бяхме информирани от федералната прокуратура, че е започнато незабавно разследване за опит за убийство от терористични подбуди, предвид известен брой елементи, които са били установени незабавно, каза по-рано премиерът Шарл Мишел.

 

Екстремистката групировка "Ислямска държава" изчака да мине един ден и в неделя пое отговорност за нападението срещу двете полицайки, предаде Франс прес, като се позова на агенция АМАК, пропагандния орган на терористичната организация.


Нападателят от Шарльороа е един от нашите бойци. Той извърши тази операция в отговор на призивите да се атакува населението на страните от коалицията на кръстоносците, пише АМАК.

Белгийските власти решиха да запазят същото ниво на тревога за терористична заплаха. То е трета степен, което означава възможна и вероятна заплаха от терористична атака. Белгийската скала е четиристепенна.

 

При нападението, извършено в събота пред главното полицейско управление в Шарльороа, намиращ се на около 60 км от столицата Брюксел, една от полицейските служителки бе сериозно ранена по лицето, а друга бе леко ранена. Нападателят е приближил пропускателния пункт, където са патрулирали двете жени, след което незабавно извадил мачете от спортна чанта, която носел, и се нахвърлил към тях с викове "Аллах е велик".

 

Трети полицейски служител, който е бил близо и видял какво се случва, е стрелял по нападателя, който по-късно е починал.

 

Белгия е в повишена тревога за терористични заплахи от март т.г., когато два самоубийствени атентата, станали на основното летище в Брюксел и в метростанция, близо до институциите на Европейския съюз, загинаха 32-ма човека.

 

Отговорност за нападенията пое джихадистката групировка "Ислямска държава", контролираща големи територии в Сирия и Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа