Напредък в преговорите с шиитите на Садр

Има напредък в преговорите в Наджаф, съобщи за телевизия Ал Джазира Абделкарим ал Анзи, който е един от посредниците в преговорите, които се водят между радикални шиити начело с Моктада Садр и американски военни.

"През следващите 24 часа може да се очаква споразумение", е заявил Абделкарим ал Анзи в интервю за Ал Джазира. Той е изказал оптимизъм за перспективите за мирно разрешаване на кризата, възникнала в шиитските райони на Ирак.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Ричард Майърс обсъди обстановката в Наджаф с командващия многонационалната дивизия в Ирак, полския генерал Мечислав Бенек. По телефона за Асошиейтед прес полският военен говорител подполковник Роберт Стшелецки съобщи, че Бенек е осведомил американския генерал за положението в района под контрола на многонационалните сили, в който влиза и Наджаф. Те са обсъдили и последиците за миротворците от евентуални американски военни действия в свещения за шиитите град във връзка със сблъсъците с милициите на радикалния шиитски лидер там.

Същевременно ген. Майърс заяви в Багдад, че чуждестранни бойци проникват в Ирак от Сирия и Иран.

Той съобщи, че в Ирак ще бъдат изпратени допълнителни американски войници, които да помогнат при решаването на проблемите със сигурността.

Ирански дипломат убит в Багдад, Техеран разкритикува САЩ

Същевременно иранското външно министерство осъди убийството на първия секретар на иранското посолство в Багдад и посочи, че кръвопролитието в Ирак е следствие от погрешната политика на САЩ, предаде АФП.

"Несигурността, хаосът и кръвопролитието в Ирак са следствие от погрешната политика и безразсъдните действия на Съединените щати в района и по отношение на тероризма", заяви говорителят на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи. Той осъди убийството на иранския дипломат Халил Наими, който бе застрелян в четвъртък от неизвестни нападатели в центъра на Багдад.

Асефи разкритикува САЩ, че без да се съобразяват със съществуващите реалности и предупрежденията на международната общност, продължават с детинско упорство да следват разрушителната си политика, която още повече задълбочава кризата в Ирак.

"Изтеглянето на окупационните сили и предаването на суверенитета на иракчаните са единственият начин за преодоляване на кризата", заяви Асефи.

Убийството на иранския дипломат съвпадна с посещение на делегация на иранското министерство на външните работи в Ирак.

Според ръководителя на делегацията Хосеин Садеги убийството вероятно е свързано с посещението. Делегацията пристигна в Ирак, за да посредничи за уреждане на конфликта между Моктада Садр и ръководените от САЩ коалиционни сили.

Иранският министър на отбраната контраадмирал Али Шамхани, който е на двудневно посещение във Варшава, смята, че Моктада Садр трябва да намери място в обществения живот на Ирак. Това заяви полският министър на отбраната Йежи Шмайджински, цитиран от Франс прес.

Иранският министър ни представи своята позиция. Според него Садр трябва да намери мястото в обществения живот на Ирак, а неговите милиции могат да станат политическа формация, подчерта на пресконференция Шмайджински.

Шамхани, който за първи път посещава Полша, не направи изявление за пресата след срещата с полския си колега.

Иранският министър смята, че в сегашната ситуация трябва да бъде дадено предимство на политическия диалог и че и двете страни - коалицията и иракските бунтовници, трябва да прекратят насилието, допълни полският военен министър.

21 000 американски войници остават извънсрочно в Ирак

Съединените щати планират да задържат в Ирак близо 21 000 войници извън предвидения срок заради продължаващата нестабилност в страната, предаде Асошиейтед прес.

Представители на Пентагона, пожелали анонимност, съобщиха, че около 14 500 войници от Първа танкова дивизия, 2800 техни колеги от Втори танков полк и 3200 военнослужещи от поддържащите части са били уведомени, че ще останат в страната още 3 месеца, макар преди това да им беше обещано, че ще се приберат у дома този месец.

Решението е в нарушение на ангажимента на американското правителство към войниците и техните семейства службата в Ирак да не надхвърля една година.

Близо 3000 войници от транспортни и други спомагателни части, базирани в Кувейт, също ще бъдат задържани над едногодишния срок.

Очаква се американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд да обяви тези мерки по-късно в четвъртък, след като миналата седмица заяви, че ще одобри удължаването на службата на определени военни подразделения в Ирак, ако командирите им смятат, че това е необходимо за поддържането на достатъчно бойни сили за справяне с ескалацията на насилието там.

Споделяне

Още от Свят