Напредват разговорите за доставка на газ през Грузия

Възможностите за доставка на компресиран природен газ за България са обсъдили министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и грузинският министър енергетиката Александре Хетагури, съобщиха в сряда от Министерски съвет. Това е станало в рамките на Черноморския енергиен и икономически форум, който се състоя ден по-рано в София.

Двамата са продължили разговорите от посещението на Трайков в Батуми през януари тази година, свързани с транспортирането на компресиран природен газ през Черно море.

Министър Хетагури декларирал готовността на Грузия да участва в обсъждането за доставка на природен газ от Азербайджан за България и постигане на договореност още до юни тази година. Грузинската страна има готовност да завърши до края на 2010 г. строителството на допълнителна отсечка от 30 км, която ще свърже нейната газопреносна система с пристанището в Супса. Това ще даде възможност за увеличаване на капацитета за пренос с още 3 млрд. куб.м и ще позволи извършване на доставки на компресиран природен газ от Грузия за България. За целта трябва да бъда изграден и терминал за компресиране на природен газ на пристанище Супса, което е заложено в инвестиционната програма на грузинското правителство.

Двамата министри се договориха да продължат разговорите между двете страни по проекта още през втората половина на март тази година.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?