Напрежение и арести покрай посрещането на "Нощните вълци" в София

Оказа се, че в шествието в България участват едва четирима руснаци

Протестът против близкия до руския президент Владимир Путин мотоклуб "Нощните вълци" пред храм-паметника Св. "Александър Невски" в София започна с кратко напрежение и двама задържани. Въпреки солидното полицейско присъствие, органите на реда пропуснаха да разделят противниците от привържениците на Русия и очаквано напрежението ескалира.

Стигна се до блъскания, обиди, заплахи и няколко разменени удари. Това доведе до задържането на двама души - единият с фланелка "България на три морета", а другият, носещ шапка с националния ни флаг и тениска с лика на Путин.

След това полицията оформи няколко кордона, като пред главния ход на "Св. Александър Невски" останаха протестиращите срещу "Нощните вълци", а в пространството между храма и сградата на парламента бяха отделени проруските контрапротестиращи. Междувременно бяха задържани още двама души.

В групата на посрещачите се вееха руски, съветски и партизански знамена и се чуваха скандирания "Русия", "Българи юнаци", "Путин", както и хомофобски лозунги и дежурните подвиквания на тема Сорос. Програмата включваше възрожденски песни, руски шлагери, както и химнът на Русия.

Сред симпатизантите на "Нощните вълци" имаше доста хора, отговарящи на профила на паравоенни формирования като БНО "Шипка", "Войнски съюз Васил Левски" и др. Те се отличаваха с камуфлажни дрехи и подчертано агресивно поведение.

От другата страна се събраха хора на всякаква възраст, които скандираха предимно "Путин-терорист", "Тук не е Москва" и развяваха български и украински знамена, както и флаговете на НАТО и Европейския съюз. В един момент се стигна и до кратко напрежение в самия храм, заради деца в народни носии с Георгиевски лентички, които бяха вътре, но положението бързо бе овладяно от полицията.

Около 14.00 часа пристигна и мотошествието, в което се оказа, че участват предимно българи. Руските мотористи бяха едва четирима. Те бяха посрещнати с ръкопляскания от проруски настроеното множество, след което бяха осветени от очакващите ги трима свшенници. По-късно рокерите дадоха пресконференция в Руския културно-информационен център в София.

Мотористите са горди, че са "вълците на Путин", но нямали общо с политиката

Събитието за малко да се провали заради отказа на първия секретар на руското посолство и и.д. шеф на центъра Сергей Смитюшенко да позволи на рокерите да паркират моторите си на паркинга пред сградата. Това наложи те да си търсят места по натоварената ул. "Шипка".

В крайна сметка брифингът започна с участието на водача на шествието у нас Андрей Бобровский и сподвижникът му Виталий, който потвърди, че всъщност в него участват само още двама техни сънародници, а всички останали са от България, Словакия, Сърбия, Полша, Словения и Германия.

"Путин е велик човек и велик лидер. Първият, който за последните 50 години управлява не в собствена угода", заяви Бобровский в отговор на въпрос за близостта на мотоклуба му с руския президент, добавяйки, че "само можем да се гордеем, че ни наричат вълците на Путин".

Той побърза да уточни, че това не означавало, че с акциите си в Европа мотористите търсят някакви политически дивиденти. "Ние сме срещу агресията, срещу войната. Против това сме, че се опитват да разделят нашите славянски страни", обобщи Бобровский, описвайки похода им "Славянски свят 2016" като "акция за сплотяване на славянските народи".

По повод информацията, че симпатиите на Путин към "Нощните вълци" имат и финансови измерения, мотористът обясни, че в родината му съществуват грантове за финансиране на различни обществени инициативи, но тази година клубът му не успял да кандидатства в срок и затова не е получил държавни пари. Добави и, че догодина ще подадат документи.

Колкото до разходите на съмишлениците му в похода "Славянски свят", Бобровский заяви, че те ги поемали с лични средства. По думите му става въпрос за около 1500-2000 евро предимно за гориво, нощувки и храна.

По време на събитието "Нощните вълци" получиха получиха икона на Св. хан Тервел от името на Националния исторически музей (НИМ). С подаръци се отчете и председателят на Форум "България – Русия" Светлана Шаренкова, която информира, че е гостувала преди години на "вълците" в Русия заедно с 50 млади социалисти.

"Нощните вълци" започнаха похода си в България от Бургас преди ден, където се стигна до сблъсъци между протестиращи и български симпатизанти на руските рокери. Посещението им в България се организира от националиста Камен Попов, който м.г. стана известен с това, че удари лидера на "Атака" Волен Сидеров пред сградата на НАТФИЗ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?