Напрежение още на първата работна сесия преговори за нова сирийска конституция

Напрежение още на първата работна сесия преговори за нова сирийска конституция

Разгорещен дебат за ролята на сирийската армия в гражданската война в Сирия беляза първата работна сесия преговори за нова сирийска конституция, предаде ДПА.

Според източници от сирийската опозиция на състоялата се вчера в Женева сесия се породил спор след изказване на член на сирийското правителство. Правителственият служител прославил сирийската армия и нейните "мъченици", което провокирало дебат на висок тон.

Преговорите за създаването на нова сирийска конституция започнаха вчера. В тях участват 150 делегати, които са представители на сирийското правителство, опозицията и гражданското общество на Сирия.

Няколко предходни кръга на обсъждания по този въпрос се провалиха, след като правителството и опозицията не успяха да проведат преговори по същество.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, чиято организация играе ролята на посредник при преговорите, изрази надеждата си, че обсъжданията ще доведат до по-широк мирен процес и край на войната в Сирия, продължила повече от осем години.

"Надявам се това да е първата стъпка към политическо решение, което сложи край на този трагичен епизод от живота на сирийския народ", каза Гутериш на конференция в Истанбул.

Представител на сирийската опозиция каза пред ДПА, че според него преговорите могат да се увенчаят с успех единствено ако сирийското правителство усеща натиск от Русия.

"Без руски натиск режимът нямаше да дойде в Женева", каза известният сирийски актьор Джамал Сулейман, който живее в Кайро.

Вчера сирийският лидер Башар Асад обяви, че правителството в Дамаск ще приеме всяко решение, утвърдено на заседанията на Конституционния комитет, стига то да е в съответствие с националните интереси.

Асад обаче добави, че Конституционният комитет "няма никакво отношение към изборите в Сирия", които ще се състоят под егидата на сирийската държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят