Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Напрежение в Софийския университет заради приема по медицина

Два факултета са против изпитите да се правят от друг университет, декан ги обвини във феодализъм

0 коментара
Напрежение в Софийския университет заради приема по медицина

Решението на Академичния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски” (СУ) да приема студенти по медицина с кандидатстудентски изпити на друг университет предизвика напрежение във висшето училище. Преподаватели и студенти от факултетите по биология и по химия и фармация искат преразглеждане на решението в името на авторитета на университета.

Преди седмица Академичният съвет реши кандидат-студентите по медицина да държат изпити по биология и химия в Медицинския университет-София, вместо в Софийския университет. В четвъртък с декларации Биологическият факултет и Факултетът по химия и фармация поискаха това решение да бъде прегласувано и ако мнозинството в съвета реши - отменено. Точката обаче така и не влезе в дневния ред, тъй като не се събраха достатъчно гласове за това.

Представителите на Академичния съвет дори не чуха мнението на студентите и преподавателите, дошли на заседанието им. Нещо повече - имаше опит то да бъде закрито за външни лица. След като той не успя, по предложение на декана на Факултета по журналистика и масова комуникация заседанието беше частично закрито, а недоволните студенти и преподаватели, както и медиите - изкарани от залата.

Аргументите за отмяна на решението са, че то е позорно, петни авторитета на най-старото висше училище и освен това противоречи на правилника за прием на първокурсници. С него се нарушава цялостната структура на кандидатстудентската кампания, чиято първа изпитна сесия приключи. Освен това правилата за прием се променят в крачка при положение, че бяха приети и публикувани преди месеци.

Аргументите решението да остане в сила са, че в противен случай първокурсници по медицина въобще няма да се приемат. Освен това то на практика вече е приложено - ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков вече е подписал меморандум с Медицинския университет - София за съвместните изпити, а до Министерството на образованието и науката е изпратено писмо да се промени първоначалното предложение за нулев прием по медицина и бройката за първокурсници да е 80.

Протестите на преподаватели и студенти може и да продължат и вече да не са толкова мълчаливи.

Опити за закрито заседание

Преди заседанието на Академичния съвет залата се напълни със студенти и преподаватели от Биологическия факултет и от Факултета по химия и фармация, дошли да чуят дебата по спорното решение и евентуално да изразят мнението си. До дебат, както и до изслушване на присъстващите външни за Академичния съвет лица така и не се стигна.

Още в самото начало на заседанието беше направено предложение то да е закрито. То обаче не събра нужната подкрепа. Предложението да се гледа точката за прегласуване на спорното решение обаче също не беше подкрепено. Срещу ново решение по казуса се обяви и ректорът проф. Анастас Герджиков. Аргументът - не може за трети път университетът да променя решението си. “Какво предлагате да направя, ако отменим решението. Да оттегля подписа си от меморандума, да изпратя ново искане за нулев прием?”, попита Герджиков. Той допълни, че решението кандидатите по медицина да се изпитват и оценяват от друг университет ще важи само за тази година, а за следващата ще се търси друго решение.

Ректорът каза още, че е спрял ответна реакция от страна на Медицинския факултет, чиито студенти и преподаватели също имали намерение да дойдат на заседанието на Академичния съвет.

Феодализъм или ултиматум

Срещу прегласуването на решението очаквано се обяви и деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов, който от доста време иска студентите по медицина да се приемат с отделни изпити от тези за останалите специалности. “Ще имаме нулева година, ако ни наложите да провеждаме вашите изпити”, обърна се в емоционално изказване проф. Спасов към колегите си. Той обясни, че медицинската химия и биология били различни от тези, с които се кандидатства и приема в другите факултети. За това изпитите трябвало да са различни.

В аргументите си проф. Спасов се върна към времето на Хипократ. “Хипократ е имал едно изискване - да подбира учениците си… Право на факултета е да избира своите студенти. Срам е това, което се подготвя - чрез диктатура да се наложи да провеждаме вашите изпити”, каза Спасов. Според него университетът се е превърнал във “феодално владение”, но не каза на кого. Той смята, че с налагането на общи изпити се нарушава автономията на факултетите.

“Вие налагате ултиматум”, отговори акад. Петър Кралчевски, декан на Факултета по химия и фармация.

Никой от поддръжниците на проф. Спасов не заяви, че смята, че автономията на факултетите е накърнена. Единствените мотиви против преразглеждането на решението бяха, че така “ставаме смешни”. Ректорът пък каза, че не може да наложи на един факултет да обучава студенти, които не иска.

Извън контрол

“Унижението, което търпят изследователите от двата факултета, е голямо. Последващите действия може да бъдат предотвратени, ако обсъждаме въпроса днес. Ситуацията може да излезе извън контрол”, заяви преподавателят от Факултета по химия и фармация проф. Тони Спасов.

Докато недоволните студенти и преподаватели присъстваха на заседанието, обсъждане по същество на проблема така и нямаше. Хората бяха изведени от залата по формално предложение на декана на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. Теодора Петрова. Аргументът ѝ беше, че една от точките в дневния ред е свързана с пенсионирането на преподаватели от факултета и не било редно то да се обсъжда пред медиите и външни хора. В крайна сметка целта хората да бъдат изведени от залата беше постигната.

Въпреки това те успяха да говорят на двора с ректора проф. Герджиков и се разбраха за допълнителна среща с него на 8 май.

Проблеми

Според студентите не е добре за Софийския университет да провежда изпити с Медицинския университет в София, който в последните месеци беше дискредитиран след проверки на прокуратурата и обвинения за порочни практики, включително и за прием на студенти.

Недоволните смятат, че с отказа си да изпитва и оценява бъдещите медици Софийският университет само губи, тъй като кандидатите за Медицинския факултет го избират заради различния формат на изпита. Сега те вероятно щели да предпочетат да учат в Медицинския университет, а СУ да обере по-посредствените.

В декларация от Биологическия факултет припомнят, че от миналата учебна година изпитът по биология се подготвя заедно с преподаватели от Медицинския факултет. В нея се казва, че спорното решение нарушава цялостната организация на кандидатстудентската кампания, тъй като според правилника за приема на студенти кандидатстудентските изпити от предварителната сесия, която вече приключи, и от редовната, "се провеждат по едни и същи програми".

Освен това вече е утвърдено учебното съдържание за всеки изпит, а сега кандидатите за медицина са изправени пред промяна в крачка. В правилника за прием на студенти в СУ пък пише, че не се признават "оценки от конкурсни изпити, положени в друго висше училище". Сред предвидените изключения не е приемът в Медицинския факултет.

В нея се казва още, че спорното решение за приема по медицина накърнява "интересите на четири факултета извън Медицинския факултет, в които се обучават студенти от 14 специалности, приемани с изпита по биология".

Решението

Още преди седмица решението беше критикувано от членове на Академичния съвет и определено като позорно.

От Софийския университет не дадоха смислени аргументи защо друго висше училище ще изпитва и оценява бъдещите първокурсници по медицина. За сметка на това за кандидат-студентите със сигурност ще има неудобства. Те ще трябва да подадат документи за препитванията в Медицинския университет, работите им ще бъдат оценени от преподавателите в него, а документите за класиране ще се подават в Софийския университет.

Ще трябва да платят и с 40 лева повече за изпитите в Медицинския университет. Според проф. Спасов обаче ще си спестят неудобството да държат изпити на 6 места, което според него било “чергарство”.

Оценките от Медицинския университет ще важат само за прием в специалността медицина в Алма матер, но не и за останалите специалности, в които се приема с препитвания по биология химия. За тях кандидат-студентите ще трябва да полагат изпитите на Софийския университет.

Кандидатите за медицина в СУ ще трябва да участват и в отделно класиране, тъй като ще изпуснат сроковете за общото класиране.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.