Напрежението на гръцката граница ескалира: Сълзотворен газ, водни оръдия и сблъсъци

Атина обвини Анкара в огранизиран трафик на хора

Напрежението на гръцката граница ескалира: Сълзотворен газ, водни оръдия и сблъсъци

Гърция обвини Турция в организиран трафик на хора към нейната територия. На границата между двете страни вече са се събрали над 10 хиляди мигранти и напрежението непрекъснато ескалира. В същото време към България натискът е почти нулев.

Турция обяви, че няма да спира мигрантите към Европа, след като десетки нейни войници бяха убити от силите на сирийския президент Башар Асад в Сирия.

В понеделник турският президент Реджеп Ердоган каза, че няма намерение да "затваря вратите" към Европа.

Вече са регистрирани хиляди опити на мигранти да влязат от Турция в Гърция.

"Гърция е поставена пред организиран мигрантски натиск, ръководен от Турция", заяви говорител на гръцкото правителство.

Официалната позиция на Атина е, че Турция, вместо да ограничава трафика на хора, се е превърнала в "трафикант".

Атина обяви, че очаква силна подкрепа от Европейския съюз.

Гръцките телевизии излъчиха кадри, които доказват, че турски полицаи са използвали сълзотворен газ срещу гръцките граничари.

Гърция трудно удържа положението в граничната зона, където според различни оценки са се събрали между 15 000 и 75 000 мигранти.

Гръцките власти периодично използват сълзотворен газ срещу мигрантите, а се стига и до сблъсъци.

Условията се влошават, има натиск и към островите

Съветът за национална сигурност увеличи участието на военните и полицията по охрана на границите и прекрати приемането на молби за убежище.

Официално 93-ма мигранти са преминали по река Марица на гръцка територия. Арестувани са без право да поискат убежище. Общо почти 10 хиляди мигранти са били отблъснати за едно денонощие.

Проблеми за струпалите се на турско-гръцката граница са липсата на достатъчно храна, вода и санитарни условия, както и ниските температури през нощта.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но метеорологичните условия – вятърът, студът и вълнението ги спират.

Натискът се засилва към гръцките острови в Егейско море, където повече от хиляда души успяха да достигнат с лодки от турския бряг. Жителите на остров Лесбос блокираха пътищата до лагерите.
Охраняват и крайбрежието. Островите Хиос и Самос също са в извънредна ситуация.

Гръцката армия провежда военни учения в област Еврос и в Егейско море, за да предотврати навлизане на хиляди мигранти.

Ердоган: Вратите вече са отворени

В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че границите на Турция към Европа ще останат отворени за мигрантите.

"Когато отворихме вратите, започнаха да идват обаждане след обаждане по телефона - "Затворете вратите". Ние казахме: "Този въпрос приключи, вратите вече са отворени. Сега вие ще поемете своя дял от товара", посочи Ердоган.

Пред политици от управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган каза, че западните страни не са удържали дадените на Турция обещания по отношение на бежанците. По думите му в продължение на 9 години Анкара изцяло е поемала бежанското бреме и "ерата на едностранните жертви от страна на Турция е приключила".

Турският лидер припомни, че преди месеци е предупредил, че ако тази тежестта не бъде споделена, Турция ще отвори вратите си:

"Казаните от Запада красиви думи само от страх от бежанци не се превръщат в нищо реално в истинския живот. Какво ни казват - не отваряйте вратите си. Какво им казах преди месеци? Ако не се притечете на помощ да споделите част от товара, ще отворим вратите. Те си мислеха, че си говорим, че се шегуваме. Сега, когато отворихме вратите, един през друг се обаждат, искат да затворим вратите. Свърши тази работа", каза Ердоган.

По думите му до момента стотици хиляди хора са напуснали страната към Европа и скоро бройката им ще достигне милиони.

Ердоган допълни, че довечера ще има разговори с България и с Германия. Българският премиер Бойко Борисов ще бъде на посещение в Анкара, в рамките на което ще проведе официална вечеря с турския президент. 

Ердоган посочи, че на предстоящата в четвъртък среща с руския си колега Владимир Путин в Москва ще обсъди най-новите развития в Сирия. Надявам се да бъдат взети необходимите мерки като прекратяване на огъня и че ще намерим решение на този въпрос, каза той.

"Няма да дадем възможност на онези, които се стремят да обсадят нашата страна с терористични организации, да я заплашват с режими, хвърлили око на наши градове, и да я спъват с икономически капани", заяви още турският президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа